Lesz védettségi igazolvány, de azt még nem tudjuk, mire lesz jó

Lesz védettségi igazolvány, de azt még nem tudjuk, mire lesz jó

Védettséget igazoló okmányt vezet be az állam – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az alábbi személy kaphat ilyen okmányt:

  • Aki megkapta a második oltást. Ebben az esetben – mivel a védettség hossza vakcinatípusonként eltér – az okmányon a második adag vakcina beadását rögzítik.
  • Aki covidból felgyógyultnak minősül. Az érvényesség kezdete kórházi beteg esetén az intézményből elbocsátás napja, pozitív PCR-tesztes beteg esetén az első negatív PCR-teszt időpontja, az olyan beteg esetén, aki az első pozitív PCR-teszt után tett eleget karanténkötelezettségének, annak pedig a tesztet követő 10. nap.
  • Akinek a vérében az antitest jelenléte igazolt. Ebben az esetben az érvényesség kezdete a vizsgálat napja, érvényesség hossza pedig 4 hónap.

Gulyás hozzátette, az első két esetben ingyenes lesz az igazolvány kiállítása, míg a harmadik esetben költségtérítés ellenében állítják ki azt.

A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy ez milyen jogosultságokkal jár

– fűzte hozzá a kancelláriaminiszter.

A járvány elleni védekezéssel kapcsolatban Gulyás Gergely azt is ismertette, a jövő héten megindulhat a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.

A vakcinaszállítmányokkal kapcsolatban arról tájékoztatott,

  • az uniós beszerzésből Magyarország 19 millió 737 ezer adag vakcinát kötött le,
  • Oroszországgal 2 millió Szputnyik vakcináról állapodott meg,
  • míg a kínai Sinofarma készítményeiből a jövő héten 500 ezer adag várható, májusig pedig összesen 5 millió.

(Egy személy beoltásához 2 adag vakcina szükséges.)

A gazdaság-újraindítási tervről szólva Gulyás felidézte a múlt héten is ismertetett intézkedéseket. Új fejlemény, hogy a bértámogatásra igényelt 40 milliárd forintból a kormányhivatalok 35 milliárd 865 millió forintot megítéltek, és ebből 35,5 milliárdot szerdáig ki is fizettek.

A nyitási konzultációról Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, az a Vakcinainfo oldalán lesz kitölthető. Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt tette hozzá, a kétlépcsős nyitás részleteiről a kormány a konzultáció eredménye és a járványügyi adatok alakulása alapján fog dönteni február végén.

Aki nem kéri Orbán kínai vakcináját, az jogfosztottá válik? - reagált Gyöngyösi Márton.

A Jobbik EP-képviselője szerint ez a "járványkezelés" Fidesz-módra: Orbán mindenáron egy halom ki tudja milyen eredetű vakcinát próbál éppen rásózni a magyar emberekre, miközben Gulyás Gergely már be is jelenti, hogy az oltást igazoló okmányt is be fognak vezetni.

"Nyilván egy új egészségügyi okmány a legfontosabb dolog abban az országban, ahol még 2021-ben is tépett és gyűrött papírfecnik szolgálnak TAJ-kártya gyanánt. Igaz, azt, hogy az oltást igazoló okmány egyébként mire is lesz jó, azt a Fidesz majd csak később mondja meg. Gondolom doktorminiszterelnökúr majd kiszámolja, hogy mostantól kinek milyen jogokat ad, és kitől milyen jogokat von meg. Európai parlamenti képviselőként azért dolgozom, hogy a koronavírus elleni oltás önkéntes maradjon! Ne zsarolással, ne kényszerítéssel, hanem eredményekkel győzzék meg az embereket! Európában elfogadhatatlan az állampolgárok megkülönböztetése, mi, magyarok pedig nem kérünk Orbán ázsiai haverjainak a módszereiből. Elszámoltatást a fideszes népnyúzóknak, jólétet minden magyarnak" - hangsúlyozta a politikus.