Marad a káosz, elhunyt szeretteink továbbra is kaphatják a propagandaanyagokat

Szavazni is fog helyettük valaki?

Emlékezetes, korábban a Fidesz óriásplakátokon akarta megállítani Brüsszelt. Most azonban Orbán Viktor az esedékes EU-csúcson Brüsszelt, illetve az Európai Néppárt ülésén saját pártcsaládját is a „leghatározottabb fellépésre kéri” az ukrán oktatási törvény ügyében. Legalábbis Lázár János ezt mondta a csütörtöki Kormányinfón.

Ugyancsak az emlékezetes „piros tenyeres” plakátokkal ellentétes, hogy Czeglédy Csaba botrányának ügyében is brüsszeli bürokratákhoz fordulnak. Ismert, az MSZP több bűncselekménnyel gyanúsított gazdasági háttérembere diákmunkásokat károsított meg, és az is kiderült, a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus-cégcsoporttól is kapott pénzt Czeglédy. Az Európai Unió pedig az Altust bízta meg a magyarországi fejlesztéspolitika ellenőrzésével. Lázár János szeretné, ha az Európai Bizottság tisztázná, minek minősül, ha ugyanabba a tulajdonosi körbe kerül a testület támogatása, ahonnan egy bűncselekménnyel gyanúsított személy is pénzt kap.

Újságírói kérdésre Lázár János nem zárkózott el attól, hogy a Nemzeti Jogvédő Szolgálat azt kezdeményezte, Alaptörvény-módosítással érjék el, hogy a kommunista bűnökhöz hasonlóan a 2006-os rendőri túlkapások se évülhessenek el. A kancelláriaminiszter szerint az Igazságügyi Minisztériumnak kell mérlegelnie ennek lehetőségét, de ő maga személy szerint támogatná.

Ugyancsak újságírói kérdésre Lázár János a Jobbik által már többször, legutóbb tavaly novemberben kezdeményezett, pedofil bűncselekményt elkövetők kémiai kasztrációjának felvetésére is reagált. Mint mondta, ezt is az Igazságügyi Minisztériumnak kell mérlegelnie, de ő maga támogatná ezt a szigorítást.

Levél az elhunytaknak?

Mint arról lapunk is beszámolt, a nemzeti konzultációs kérdőívek kézbesítése során számos olyan személynek is postázták az íveket, akik már elhunytak. Portálunk érdeklődött a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságánál, előfordulhat-e, hogy egy több évvel ezelőtt elhunyt személy élőként szerepel a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai között, és ha igen, akkor hogyan. A lakcímnyilvántartást vezető szerv válaszában megerősítette: ha a helyi népesség-nyilvántartó hatóság valamilyen oknél fogva nem szolgáltat adatot a központi szervnek, úgy

az évtizedekkel korábban elhunyt polgár a mai napig élő személyként szerepelhet a népesség-nyilvántartásban.

Hozzátették,

az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény is kötelezettségként írja elő a magyar állampolgár külföldön történt anyakönyvi eseményének (születés, házasságkötés, haláleset) bejelentését.

Mi a közös Szedlák Lászlóban, Kun Bélában és Gyulai Istvánban?

Nincs egy hete, hogy a Magyar Nemzet nyomán lapunk is beszámolt róla, egy negyven éve, nyolcévesen elhunyt személyt is megkeresett a Rogán Antal-féle propagandaminisztérium az úgynevezett Soros-tervről szóló Nemzeti Konzultáció kapcsán. „1977-ben, negyven éve halt meg az unokaöcsém, Szedlák László. Nyolcéves korában lezuhant a Gellért-hegyről.

Lázár Jánosnál tehát rákérdeztünk, fel kívánják-e számolni a lakcímnyilvántartásban fellelhető anomáliákat, már csak azért is, mert ezek a személyek a jövő évi választások előtt bekerülhetnek a választói névjegyzékbe. A miniszter kategorikus nemmel válaszolt, arra hivatkozva, hogy a választói névjegyzékbe vétel nem automatikus, más feltételeknek is meg kell felelni. (Valóban, 18. életévét betöltött magyar állampolgárnak kell lennie, aki nem áll közügyektől eltiltás hatály alatt. Ugyanakkor élő személynek is kell lennie. – A szerk.) Ugyanakkor bocsánatot kérnek azoktól, akiknek elhunyt hozzátartozói nevére konzultációs kérdőív érkezett. Azon felvetésünkre, hogy a külhoni magyarok postán kapják kézhez a szavazási levélcsomagot, amit nevükben bárki visszaküldhet, Lázár János azt válaszolta, hogy a jogszabály megalkotása során

a törvényalkotó a lehető legnagyobb körültekintéssel járt el.

Szóval ha a kedves Olvasó évekkel ezelőtt elhunyt hozzátartozója jövő tavasszal értesítést kap a választási névjegyzékbe vételről, netán a tavaly elhunyt gyergyói Mózsi bácsi nevében valaki érvényes szavazatot ad le, akkor tudjuk, kinél kell kopogtatni.