Megjelentek a járványügyi határellenőrzés szigorításáról szóló, kedden életbe lépő rendeletek

Megjelentek a járványügyi határellenőrzés szigorításáról szóló, kedden életbe lépő rendeletek

Vasárnap délután a Magyar Közlönyben már tájékozódhattunk arról, milyen szigorítások lépnek életbe szeptember elsején a járványügyi határellenőrzéssel kapcsolatban.

Nem magyar állampolgár nem léphet be keddtől az országba, kivéve, ha állandó, vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van - ekkor a családtagok is beléphetnek -, ha itt dolgozó sportoló vagy sportszakember, ha szállítmányozó, aki teherforgalmat bonyolít, ha hivatalos látogatáson lévő személy, vagy mindazok, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt fél évben elkapták a Covid-19 betegséget.

Gulyás Gergely bejelentette: Magyarország újra lezárja a határait

A határvédelmi szabályok tekintetében visszatérünk az első hullám idején alkalmazott intézkedésekhez - jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel közösen tartott pénteki kormányinfón. Ennek értelmében az Operatív Törzs javaslatait megfogalmazva a kormány délutáni ülése után úgy döntött, szeptember 1-től külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet be, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napig vagy mindaddig karanténba kell vonulniuk, amíg 2 nap különbséggel 2 negatív tesztet nem tudnak bemutatni.

A magyar állampolgárok, illetve külföldi családtagjaik

kötelező egészségügyi vizsgálaton eshetnek át hazatéréskor, ha pedig fennáll a fertőzés gyanúja, otthoni vagy kórházi karanténba kell menniük. Amennyiben nincs fertőzésgyanú, akkor is 14 napra otthoni karanténba kell vonulniuk, ezután öt napon belül lehetőségük van arra, hogy két, 48 óra különbséggel végzett negatív teszttel felmentést kaphassanak alóla.

Ezt a hatóság itthon engedélyezheti, s ilyenkor külföldről hozott tesztet nem fogadnak el, ellentétben a sportversenyre érkező sportolókkal.

Felmentést a belépési tilalom alól az kaphat:

  • akiknek magyarországi hatósági eljáráshoz szükséges a személyes jelenléte,
  • ha olyan üzleti tevékenységet végeznek, amelyhez kormányzati szerv igazolásával rendelkeznek,
  • ha Magyarországon diákok,
  • ha olyan fuvarozók, akiknek a munkavégzés helyét kell megközelítenie, vagy
  • ha családi eseményen kell részt venniük.
Az is beléphet, aki hozzátartozója ápolása miatt jönne, vagy sport-, kulturális és egyházi rendezvényen venne részt, illetve egyéb méltányolható oka van belépni.

A kérelmet a nem magyar állampolgároknak előre kell beadniuk elektronikusan angolul, vagy jogi képviselő útján. Akik megkapják a belépési engedélyt, ugyanolyan procedúrán esnek át, mint a magyar állampolgárok azzal a különbséggel, hogy fertőzésgyanú esetén nem léphetnek az országba.

Katonai konvojok is közlekedhetnek hazánkban, emellett az ingázókra külön szabályok vonatkoznak.

A külügyminiszter által meghatározott

szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra, az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre léphetnek, a 30 kilométeres sávot nem hagyhatják el. Ugyanígy a magyar államhatártól legfeljebb 30 kilométerre, itthon élő magyarok szabadon visszatérhetnek külföldről, amennyiben 24 órán belül lépték át a határt, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.

A külföldi sportolók - akik hazai sportrendezvényre érkeznek -, akkor léphetnek be, ha az azt megelőző 5 napból két, legfeljebb 48 óra eltéréssel készült negatív tesztet magyarul vagy angolul be tudnak mutatni. De az UEFA protokolljára való tekintettel az is rendben van, ha valaki csak egy darab, legfeljebb 3 napos negatív teszttel érkezik. 

A külföldről visszatérő magyar sportolónak két teszttel kerülhetnek ki a karanténból: ezek között 24 órának kell eltelnie, továbbá ők a hatósági házi karantén alatt lakásuk és a sporttevékenység helye között "a sportszervezet által biztosított formában közlekedhet". Mivel nincs olyan megkötés, hogy kizárólag egyéni sportolókra vonatkozna ez a szabály, a fentiek alapján egy igazolt negatív teszttel még nem rendelkező csapatsportoló is eljárhat edzésre.

A kontaktszemélyek - akik számára karantént írt elő a hatóság -, 48 órán belül kiállított két negatív teszttel mentesülhetnek a karantén alól. Az első vizsgálatot legalább négy nappal a fertőzött személlyel történt kontaktus után kezdhetik meg.