Itt a forgatókönyv, így indulhat újra az élet Magyarországon

Itt a forgatókönyv, így indulhat újra az élet Magyarországon

A Magyar Nemzet információi szerint

  • első körben a négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű, jelenleg zárva tartó boltok nyithatnak újra májustól
  • hónap közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok
  • majd pünkösdig talán a szálláshelyek is
  • nagyobb méretű iparcikk-üzletek, boltláncok főleg plázákban található egységei, vagy például a jelentősebb bútor és sportszeráruházak várhatóan szintén a hónap második felében vagy a végén indulhatnak

A lap azt is írja, a vendéglátóhelyeknek számolni kell azzal, hogy az elmúlt években megszokott erős értékesítés csak egy részre tér vissza a belföldi turizmus óvatos újraindulásával, illetve egyéb korlátozások is jöhetnek. Szabályozhatják az étkezőhelyeken a helyben fogyasztás körülményeit, a létszámot, és az asztalok közötti 1-1,5 méteres távolságot. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy csak előzetes bejelentkezés után lehet limitált létszámú éttermi programom részt venni.

Szerdán dönt a kormány az intézkedések enyhítéséről

Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy szerdán születik kormánydöntés a korlátozó intézkedésekről, de a miniszter leszögezte, figyelembe fogják venni, hogy a fővárosban és környékén más a járvány természete, mint az ország többi részén. Arra a kérdésre, hogy a gazdaság állapota, az emberek tűrőképességének fogyása, vagy a járványhelyzet indokolja-e a lazító szakaszt, a miniszter úgy válaszolt, hogy a mindhárom tényező.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a tömegrendezvények, vásárok, fesztiválok megtartásáról a nyári hónapok előtt nem lesz szó, valamint elképzelhető, hogy nemcsak a vásárlókat, turistákat szólítják fel arcmaszk viselésére, hanem a kereskedelmi egységek, szolgáltatók másokkal közvetlen kontaktusba kerülő alkalmazottait is.

A boltok nyitvatartási idejének lehetséges változásáról is írnak, de úgy informálódtak, hogy az egységes szabályt az önkormányzatok a helyi viszonyokhoz igazíthatják, emellett várhatóan 2 óránál nem lesz hosszabb és korábbi időpontban végződhet a 65 év felettiek vásárlási sávja, amely jelenleg 9-12 óra között érvényes.

Kormánylap: kötelező lehet a védőmaszk, de kinyithatnak a kávézók, szállodák is

A Magyar Nemzet nevű kormánylap fontos járványügyi változásokról értesült. Ezek alapján megállapítható, a kormányzat szerint javul a helyzet, és a maszkhasználat fontosságát is felismerték. Az eddig központi kommunikációnak némileg ellentmondva, a kormánylap információi szerint jövő héttől országszerte mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy, illetve kötelező lesz az arcmaszkok használata a nyilvános, zárt terű vagy csoportosulásra alkalmas helyeken.