WHO regionális igazgató: hamarosan tartós nyugalmi szakaszba lép a covid-járvány Európában

WHO regionális igazgató: hamarosan tartós nyugalmi szakaszba lép a covid-járvány Európában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója szerint a kontinens hamarosan belép a koronavírus-járvány „egy hosszú nyugalmi időszakába” – írja a Telex a BBC cikke nyomán.

Hans Kluge elmondta, ezt a magas oltási arány, a tél vége és az omikron variáns kevésbé súlyos jellege teszi lehetővé.

„Ezt az időszakot tűzszünetnek kell tekinteni, amely tartós békét hozhat”

– mondta Kluge csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A WHO európai igazgatója biztos abban, hogy Európa akkor is „jobb pozícióban lesz, ha egy virulensebb variáns” kialakul. Az oltatlanokat továbbra is oltakozásra kérte, ezenkívül közölte, hogy több utazási korlátozás is érvényben marad.

Szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója arról beszélt, hogy szerinte túl korai még, hogy az országok győzelmet hirdessenek a Covid-19 fölött, illetve felhagyjanak a vírus terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseikkel. Ezzel együtt legutóbb Dánia és Ausztria a múlt héten enyhített a korlátozásokon, korábban Nagy-Britannia, Írország, és Hollandia tett így.

WHO: korai még győzelmet hirdetni a Covid-19 felett

Túl korai még, hogy az országok győzelmet hirdessenek a Covid-19 fölött, illetve felhagyjanak a vírus terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseikkel - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. "Korai még bármely ország számára, hogy megadja magát, vagy győzelmet hirdessen" - jelentette ki az MTI tudósítása szerint sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, aki aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a világ országainak többségében emelkedik a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma.

Mint megírtuk, a mai kormányinfón elején Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a vírushelyzettel kapcsolatban elmondta, valószínűleg az omikron-hullám csúcsának közelében vagyunk, vagy előtte pár nappal, vagy már azon túl. Mindenesetre lassan csökken a megbetegedések száma.

Kormányinfó: újra érvényes 2 oltással is a védettségi igazolvány

Vajon mit akar a magyaroktól ilyen korán az Orbán-kormány? Erre a kérdésre várunk választ már tegnap délután fél 5 óta, amikor is Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a saját közösségi oldalán bejelentette, csütörtökön reggel 7 órakor lesz a szokásos kormányinfó, és akkor tájékoztatnak a szerdai kormányülésről.