Jó ebédhez szól a Kósa

3400 milliárd forint fura ura.

Univerzális ember

Egy jó politikus egyszer képes azt elhitetni, hogy mindenhez ért és azt is, ha az élet úgy hozza, hogy az adott témáról, botrányról, személyről, bankszámláról stb. semmit, soha nem hallott, látott. Nem ismerem, nem találkoztam vele stb… Na, Kósa Lajos nem ilyen. Ő minden kihívást bevállal. Ha kell, geopolitikai elemzést ad.

Fontos lenne tudni

Kósa Lajos utolsó frakcióvezetőként tartott sajtótájékoztatóján a tűzön és a keréken át, sok mindent felsorolt válaszként arra a viszonylag egyszerű újságírói kérdésre, hogy kinek jutott eszébe az újabb nemzeti konziltáció a Soros-terv kapcsán.

„Különböző összefüggésekben ez elhangzott. Nem tudok megnevezni ötletgazdát, a frakció ezt a döntést hozta. Bárki egyébként szívesen vállalja az ötletgazda szerepet, csak nem lenne tényszerű, hogy ha azt mondanám, hogy X. Y., mert ez nem úgy bukkant fel a .... a….” 

Sok politikus itt vitte volna le a mondat végén a hangsúlyt. De Kósa Lajos nem. Ő folytatta…

“Mert tudja, ki találta fel a kereket. Valaki biztos feltalálta, mert nem volt előtte kerék, most meg van. Azt sem tudjuk, hogy a kereket ki találta fel, valószínűleg nagyon sok mindenki. A relativitás elmélet egyszerűbb, azt, bár Poincaré-nak is van benne része, de mégis Einstein nevéhez kötődik.

A tüzet nem tudjuk ki találta fel, de fontos lenne tudni,

a nemzeti konzultáció az megint úgy alakult egy vitában, hogy ezt kell csinálni, többfajta ötlet volt, ezért nincsen ötletgazda.”

Kósa tudatalattija a felszínre tört

Tavaly ősszel a kvótáról folytatott politikai szópárbaj során annyira igyekezett megfelelni a pártja elvárásainak, olyan hévvel támadta a parlamentben az ellenzéket, hogy végül a Jobbik álláspontját - ami a letelepedési kötvények megszűntetéséről szólt - a magyar emberek és saját maga akarataként említette. 

“(…) azt szeretném kérni kedves képviselőtársaimtól, hogy legyenek egyszer hazafiak. Egyszer mutassák már meg azt, hogy nemcsak a pénz és a hatalom érdekli önöket, hanem az ország védelme, az az új egység, ami a népszavazáskor létrejött, 3 millió 360 ezer ember, magyar ember akarata. Soha nem volt ilyen egység, ami azt mondta, hogy védjük meg az országot, nem kérünk a betelepedési kötvényből… nem kérünk a kötelező kvótából, semmiből nem kérünk. A letelepedési kötvényt idekeverni teljesen felesleges.” 

Parlament, 2016. november 7. 

Azmegmiazmi?

A Fidesz leköszönő frakcióvezetője képes arra is, hogy a nyomtatott sajtóban közölt és valószínűleg általa jóváhagyott szövegben furmányos talányt eszeljen ki az olvasóknak. 

“Magyarország belső közbiztonsága folyamatosan javul.”

Interjú a Magyar Időkben 2017. szeptember 13. 

Próbáltuk megfejteni azt, ha az országnak van belső közbiztonsága, akkor külsőnek is lennie kell. De az hol van? És van? 

Csökkenő szemlélet

Viszonylag egyszerű kérdést kapott Kósa Lajos a parlamentben. Milyen hatással lesznek az adóváltozások a mindennapi életünkre. A fideszes politikus kezdeti bizonytalansága és beismerő vallomása után, hogy nem számított erre az újságírói húzásra, megpróbált frappáns választ adni. 

“Hát ez jó kérdés. Erre nem készültünk. Inkább az áruk, a szolgáltatások adóztatását, jövedék esetében, fémkupak esetében, amelyek termékdíjként jelentkeznek, és azok ilyen környezetvédelmi szempont, hogy a fémkupakoknak az ügyében fellépve próbáljuk meg ezt a szemléletet csökkenteni, tehát egy sor olyan adóintézkedést fogadtunk el, amelyik alapvetően nem érinti az emberek mindennapi életét.”

Parlamenti sajtótájékoztató, 2014. november 19.

Elcseszett párhuzamok

A Fidesz nehezen keveredett ki Kiss László az úszóválogatott korábbi szövetségi kapitányának nemierőszak-botrányából. Ennek előzménye, hogy mielőtt Kiss halottnak mondott áldozata a nyilvánosság elé állt, Orbán nyilvánosan védelmébe vette a sportvezetőt. Kósa, amikor a témáról kérdezték, elítélte a nemi erőszakot, mégis az üggyel kapcsolatban a lehető leggusztustalanabb hasonlattal példálózott. Óriási botrány keveredett ebből, hiszen a kormánypárti politikus szavai úgy is értelmezhetőek, hogy a profi sport kereteibe beleférnek a történtek. 

"Bármilyen esetben, ha ön egy földön fekvő emberbe belerúg, akkor a rendőrség letartóztatja könnyű testi sértésért minimum. De egy labdarúgó meccsen, adott esetben ezért lehet, hogy még szabadrúgás sem jár. Mert a bíró úgy ítélte meg, hogy az eset olyan, ami miatt mehet tovább a játék."

2016.május 10. 

Ez az Egyenes a kívülállóknak is fájt

Ha kell, védi a védhetetlent. Megpróbálja kimagyarázni annak a hangfelvételnek a tartalmát, amelyen Kubatov Gábor saját táborában arról beszél, hogy a pécsi időközi választásokon milyen listák alapján tudták, hogy ki, kire szavaz majd. A rendszerváltás óta eltelt időszak talán legkínosabb tv-interjúja Kósa Lajos nevéhez fűződik. A 2010-es választások után Kálmán Olga vendége volt az atv-n az Egyenes beszédben. A teljes beszélgetést megnézhetik itt

Részletek az interjúból:

Kálmán Olga: Hogyan lehet 15 ezer komcsit nyilvántartani névvel, telefonszámmal együtt, akik mondjuk nem a Fidesz jelöltjére, Páva Zsoltra szavaztak az időközi választásokon Pécsett?

Kósa: Sehogy.

Kálmán O.: De ezt is mondta a pártigazgató.

Kósa: Ebben az értelemben én a… azt látom, hogy csak azoknak az adatait kezeljük, akiktől felhatalmazásunk van. Na most ugyanakkor több mint százezer ember dolgozott a Fidesznek, igyekeztünk mindenkit megkeresni. Volt egy csomó választó, jó napot kívánok, a Fidesztől jöttem, viszontlátásra, én MSZP szavazó vagyok. Hát én is ismerem nagyjából a környezetemben.

Kálmán O.: Na, de Önök ezt rögzítették, hogy Mari néni azt mondta, hogy nem Fidesz szavazó.

Kósa: Nem, nem. De tudja, hogyha például ha a baráti körében beszélget arról, hogy ki milyen szavazó, akkor ön is tudja, hogy ki az, akivel teljesen felesleges erről beszélni, mert olyan elkötelezettsége van, hogy meggyőzhetetlen.

És Kósa ismét házhoz megy…

Kálmán O.: A Fidesznek akkora baráti köre van, hogy 15 ezer - idézet Kubatov Gábortól - komcsit tartanak csak Pécsett nyilván?

Kósa: Még egyszer mondom, nem tartunk nyilván, viszont a helyzet az, hogy egy pártnak több mint százezer segítője van, gondoljon bele, hogy ez azt jelenti, hogy egy-egy segítőnk a saját utcáját vagy lépcsőházát nagyjából ismeri, az egész országot ismerjük. És pont az volt a lényeg, hogy próbáljunk meg a létező legteljesebb szövetséget kötni a választókkal, mert úgy gondoltam, hogy vagy úgy gondoljuk, hogy pont abból a politikából van elege mindenkinek, hogy négyévente csak egyszer kopogtatnak rá, akkor kell a szavazat, bódítják aztán nem foglalkoznak vele.

Kálmán O.: Ez mind rendben van, amit mond, de Kubatov Gábor nem erről beszélt. (…)

És újra

Kósa: De csak akkor nem akarja megérteni, nem baj nem csüggedek, még egyszer elmondom.

Kálmán O.: De én értem a szavait, csak Kubatov Gábor más-ról (tagoltan mondja) beszél. Ő nem arról beszél, hogy mi a Fidesz csak azokat tartjuk nyilván, akik a mi szavazóink, áldásukat is adták ahhoz, hogy nyilvántartsuk az adataikat. Ő arról beszélt, hogy tudjuk, ki az a 15 ezer komcsi, aki nem Páva Zsoltra szavazott. Tehát nem a Fidesz szavazóit is nyilvántartják. Ő erről beszélt.

Kósa: De azt nem mondta, hogy nyilvántartjuk. Hanem egyszerűen csak hogyha az ember ismeri saját választókörzetét.

Kálmán O.: Név szerint tudjuk, ki az a 15 ezer komcsi.

És újra…

Kósa: Hát ö de, de nézze ha már egyszer valahová becsengetett, ott azt mondták, hogy jó napot kívánok! Kovács Béla úr? Igen. A Fidesztől jöttem, szeretném megkérni arra, hogy támogassa szavazatával jelöltünket Páva Zsoltot. Uram, ne haragudjon, én Szili Katalinra fogok szavazni. Na, most akkor ezek szerint tudjuk, hogy Kovács Béla konkrétan mondta is. Ez nem baj egyébként, csak nem vezetünk róla nyilvántartást. De azt tudjuk, hogy már csak azért, hogy ne bosszantsuk feleslegesen az embereket aki, és mikor, hogy például ez az úr azt mondta, hogy szépen megkérem önöket, ne dobjanak már több szórólapot az én postaládámba, mert úgyis a Szili Katalinra fogok szavazni. Akkor azt mondjuk, hogy gyerekek! Kovács Bélához ne dobjatok be szóróanyagot, mert felesleges, megkért minket.

Kálmán Olga nem adta fel. Újra megkérdezte, ki tartotta nyilván Kovács Bélát. És kezdődött Kósa vesszőfutása. Újra. 

Amit leginkább szeretünk benne, a szerénysége

Meghívta nem is oly rég az ATV Kósa Lajost, hogy új feladatáról faggassák. Krug Emília megkérdezte a politikust, hogy mit szól ahhoz, hogy a sajtó és az ellenzék szerint Orbán felfele buktatta. A riporter az alkalmasság kérdését feszegette és emlékeztette a távozó frakcióvezetőt arra is, hogy rengeteg best of videó kering a fura nyilatkozataiból. Kósa most is sziporkázott. 

“Nézze, teljesen nyilvánvaló, hogy én például ember vagyok és tudok hibázni is vagy nem minden egyes nyilatkozatom tökéletes. Nem olyan könnyű tökéletesnek lenni mindig. Nyilván akkor másoknak jól megy.  De én azt gondolom, hogy a nyilatkozataim összességét tekintve abszolút helyénvalóak és én ezt egy olyan stílusban hozom, amit lehet szeretni, nem szeretni én nem szeretek szomorkodni és ha lehet valakit emlegetni a politikai stand up műfajban, akkor az én vagyok.” 

Atv, 2017. szeptember 19.

Mélyvíz. Csak úszóknak

Kósa Lajost szeretik az újságírók, mert arra is válaszol, amire politikustársai nem. Mert ők tudják, hogy vannak kérdések, amire nincs jó válasz. De Kósa nem ilyen. 

"Az úszómedence szerintem nem státuszszimbólum, inkább oltári macera: agyon kell vegyszerezni, olyan, mintha az ember klórban úszna. Sosem vennék ilyet. De ha egy jó helyen lévő házat medencével árulnak, mit csináljon? Hordassa tele sóderrel?"

Így védte a Heti Válasznak adott interjújában Szijjártó Pétert, aki luxusingatlanjával került az érdeklődés középpontjába. 

Az igazi hülye

Előfordult, hogy nem kérdezték, mégis beszélt Kósa Lajos. Ahogy 2010-ben a kormányváltás után államcsőd lehetőségét emlegette egy gazdasági konferencián. Szavai hatására zuhanórepülésbe kezdett a forint árfolyama. 

“Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük. (...) Van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret nyomán.”

Napi Gzadaság konferencia, 2010. június 3. 

S.O.S.

Nem állíthatjuk, hogy ne tanult volna a hibákból Kósa Lajos. Tavaly a kvótákról tartott népszavazás tétjéről, mielőtt kifejtette álláspontját, inkább segítséget kért. 

Ez meglehetősen karcsú válogatás Kósa Lajos eddigi nyilatkozataiból. Egy dologra talán elég, hogy megértsük, miért ragaszkodott Orbán Viktor ahhoz, hogy a politikai stand up műfaj vezérlő csillaga a parlament helyett inkább a kormányüléseken fejtse ki álláspontját.