Közel 24 milliárdos közbeszerzést nyert el a kormányközeli Századvég egyik alapítványa

Közel 24 milliárdos közbeszerzést nyert el a kormányközeli Századvég egyik alapítványa

Ennél drágább tanácsadói közbeszerzésre valószínűleg korábban még nem volt példa, amire a kormány igényt tart.

Alighanem minden eddiginél nagyobb összegű szakpolitikai tanácsadással kapcsolatos közbeszerzést nyert el a Fidesz holdudvarába tartozó Századvég-csoport egyik tagja – számol be az Átlátszó. Mint írják:

a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda ugyanis idén június végén írt ki egy tendert „Kormányzati szakpolitikai tanácsadás (2023-2026)” tárggyal, amit október végén nettó 23,8 milliárd forintos ajánlattal a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány nyert el.

A gigamegbízás 40 hónapra, de legfeljebb 2026. december 31-ig szól, egy alkalommal viszont további hat hónappal meghosszabbítható.

Az évi nettó 7,47 milliárd forintos tender többrétű feladatkörből áll:

Elvárás például évi sok „gyorstanulmány” (min. 10 ezer karakter szóközökkel), kicsit kevesebb „normál” tanulmány (min. 40 ezer karakter), még kevesebb „részletes” tanulmány (min. 80 ezer karakter), és néhány, de legalább évi 14 darab „stratégiai” tanulmány (min. 200 ezer karakter terjedelemben). Emellett „a magas szintű állami döntéshozatalhoz kapcsolódó folyamatokkal összefüggő, kiemelkedő jelentőségű társadalmi kérdések és ezen kérdések aspektusainak minél mélyebb megismerése” érdekében lesz legalább egy, de lehet, hogy kettő darab „nagymintás lakossági reprezentatív nagykutatás” (min. 20 ezer fővel), plusz egy EU-s kutatás, majd a tanulmányok és kutatások alapján „szakértői tanácsadás” – ismertette a portál.

A tekintélyes összegű közbeszerzésre egy további, úgyszintén kormányközeli jelentkezőpáros, a CEPER Central European Perspectives Zrt. és a Nézőpont Intézet Kutató Központ Kft. is vállalkozott volna. Az ő ajánlatukat azonban el sem bírálta a Miniszterelnöki Kabinetiroda, mert az a Századvégénél drágább volt. Mindkettő Mráz Ágoston Sámuel érdekeltségét képezi.

Ismeretes, a jövő június elején esedékes önkormányzati és EP-választás közeledtével a Fidesz, illetve az Orbán-kormány kommunikációjában nagy szerepet kapott a szuverenitás. Ennek jegyében már új törvénnyel igyekeznek megágyazni az úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatal életrehívásának.

(Címlapkép: Rogán Antal és Gulyás Gergely - Béli Balázs/Alfahír)