Köztársaságielnök-választás: a Jobbik szerint közvetlenül a magyar embereknek kell dönteniük

Köztársaságielnök-választás: a Jobbik szerint közvetlenül a magyar embereknek kell dönteniük

A konzervatív párt több éve következetesen képviseli és követeli a közvetlen köztársaságielnök-választást a kormánytól. Tegnap, immáron sokadjára benyújtották Alaptörvény-módosításukat a közvetlen elnökválasztás érdekében.

Már Schmitt Pál, most pedig Novák Katalin méltatlan kálváriája és látványos bukása is megmutatta, hogy a köztársasági elnöktől az emberek sokkal többet várnak, mint amit az Orbán-kormány nekik szánt. Nem testesítheti meg valaki a nemzet egységét fideszes fülbevalóval a fülében, elcsalt szakdolgozattal, a kormány szolgalelkű aláíró embereként vagy pedofil ügyben kiosztott kegyelemmel - írja vasárnapi közleményében a Jobbik-Konzervatívok.

Kiemelték:

A köztársasági elnök nem lehet pártkatona, nem szabadna, hogy a miniszterelnökhöz való lojalitásának mértéke határozza meg személyét, hanem a magyar emberek legnagyobb egyetértésével kellene megválasztani. A köztársasági elnök személyéről tehát a magyar embereknek kell dönteniük, a választói felelősségnek meg kell jelennie az államfőválasztásban!

A konzervatív párt felszólít minden parlamenti pártot – ellenzéki és kormánypártokat egyaránt –, hogy támogassák javaslatukat!

Kezdődjön ezzel az Antall József-i „nemzeti minimum” megvalósítása és deklarálása, aminek egy normális országban réges-régen lennie kellene! Kérjük a pártokat, ismerjék el, hogy a köztársasági elnöki tisztséggel szemben a rendszerváltás óta kialakult morális elvárásokat csak és kizárólag a közvetlen választás tudná hitelesen megjeleníteni!

- fogalmaznak.

Felidézték Róna Péter jogász és közgazdász professzor, az ellenzék korábbi közös köztársaságielnök-jelöltje, jelenlegi EP-listavezetőjük érvelését: „Ebben az esetben az elnök ugyanis nem függene senkitől, egyetlen párttól sem, és befolyásoktól mentesen tudna eleget tenni a tisztségével járó kötelezettségeknek. Egyébként az Európai Unió tagországainak döntő többségében is ez a szokás, mert az elnök csak így tudja megtestesíteni a nemzet egységét, hiszen a nemzetnek felel tevékenységéért, nem egyik vagy másik pártnak.”

Az újabb köztársasági elnöki lemondással elérkezett a történelmi szembenézés ideje: a magyar embereknek közvetlenül kell köztársasági elnököt választaniuk!

- zárul a közlemény.

(Címlapkép: Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Sándor-palotában 2023. március 27-én. MTI/Máthé Zoltán)