A fővárosiak pártállástól függetlenül egyetértenek a járványügyi szigorításokkal

A fővárosiak pártállástól függetlenül egyetértenek a járványügyi szigorításokkal

A budapestiek elsöprő többsége helyesli a kötelező maszkviselés elrendelését a tömegközlekedési eszközökön és a zárt terekben, sőt, még további korlátozó intézkedéseket is támogatna – idézi a 444 a Medián és a 21 Kutatóközpont 1000 fős, október 20. és 22 között készült, reprezentatív felmérését. Kiemelik,

a megítélésben nincs jelentős eltérés politikai szimpátia szerint, a véleménykülönbség az oltottak és oltatlanok között jelentős véleménykülönbség figyelhető meg.

A válaszadók 82 százaléka egyetért a kötelező maszkviseléssel a közösségi közlekedési eszközökön, míg a zárt terekben kötelező maszkhasználatot 75 százalék támogatná. Hogy az uszodák, mozik és más közintézmények látogatását védettségi igazolványhoz kössék-e, a budapestiek 67 százaléka mondana igent.

Rusvai minden zárt térben megkövetelné a védettségi igazolványt

„Ne lehessen védettségi igazolás nélkül bemenni még egy falusi kocsmába sem!" - mondta Rusvai Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia professzora a Fidesz-közeli Karc FM rádióban. A szakember üdvözölte a maszkviselés kötelezővé tételét a közösségi közlekedésben, és kifejtette, a legújabb vizsgálatok szerint 93 százalékban akadályozza meg a maszk viselése a koronavírus terjedését, de jó az influenza ellen is.

A kutatás aláhúzta, a szigorító intézkedések megítélését alapvetően nem a pártpreferencia határozza meg, az oltottság sokkal jobban befolyásolta a válaszok megoszlását. A válaszadók 86 százaléka mondta magát oltottnak, 29 százalékuk a harmadik oltást is felvette. Az oltatlanok jóval nagyobb arányban ellenzik az intézkedéseket.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A közösségi közlekedésben elrendelt kötelező maszkhasználatot a vakcinát fel nem vevők 56 százaléka támogatja, míg az oltottak esetében ez az érték 86 százalék. Hogy a zárt terekben is kötelező legyen a maszkviselés, azt csupán az oltatlanok 45 százaléka támogatná, szemben az oltottak 80 százalékos támogatási arányával. A kutatás szerint a legmarkánsabb különbség az intézménylátogatás védettségi igazolványhoz kötésénél mutatkozott: az oltottak 75 százaléka értene egyet vele, míg az oltatlanoknak csupán 17 százaléka támogatná.