Krekó Péter: A Fidesz gyakorlatilag saját magának állított csapdát a kegyelmi üggyel

Krekó Péter: A Fidesz gyakorlatilag saját magának állított csapdát a kegyelmi üggyel

A szavazói nagyon erősen megbüntethetik azt a moralizáló pártot, amelyikről kiderül, hogy képmutató – fejtette ki a Political Capital igazgatója. A Megafon propagandistáiról elmondta, hogy jól programozott droidok, akik csak visszamondják a beléjük táplált politikai üzenetet.

Krekó Péter a Telex és a Deutsche Welle együtműködésében készült videóban fejtette ki véleményét a K. Endre kegyelmi ügye kapcsán kirobbant fideszes pedofilbotrányról, ami Novák Katalin köztársasági elnök és a Varga Judit volt igazságügyminiszter székébe került, és továbbra sem csitult el.

Fájdalmas ütés ez a kormányoldal számára, mert itt mégis azok a morális alapértékek és azok sérelme állt középpontban, amelyekre hivatkozni szoktak, például a család szentsége

– mutatott rá Krekó Péter. Szerinte itt konkrétan arról van szó, hogy saját maga számára állított a kormányoldal egy csapdát. Kifejtette: a moralizáló politikának éppen az lehet a hátulütője, hogy amikor a deklarált morál és a gyakorlat között egy hatalmas szakadék tátong, tehát egyfajta képmutatás az, ami átjön a választóknak, akkor azzal nagyon erősen büntethetik akár a saját szavazói is azt a pártot.

A Political Capital igazgatója szerint az kegyelmi ügy rámutatott, hogy a kormányzati kommunikációnak van egy határa: jó abban, hogy válságokat gerjesszen, „de amikor válságokat kell megoldani, akkor úgy látszik, ebben lényegesen kevésbé hatékony”.

Emlékeztetett: a Fidesz egyik legfontosabb, de hivatalosan nem felvállalt kommunikációs csatornája, a közpénzmilliárdokkal kitömött Megafon 45 millió forintot költött facebook-hirdetésekre, hogy Novák és Varga lemondása után megmagyarázzák a híveknek, mit kell gondolni.

A Megafon-influenszerekről Krekó Péter elmondta: a politikai influenszerek is akkor tudnak hatásosak lenni, ha nem ugyanazt a nyelvet beszélik, és nem ugyanazt a logikát képviselik, mint a hivatalos kommunikáció, de ebben az esetben nem ezt látjuk, mivel nehéz elképzelni, hogy 6-7 embernek egyszerre jut eszébe, hogy pont ugyanarról beszéljen.

Az a helyzet, hogy félig jól programozott droidokról beszélünk, akiknek megmondják a politikai üzenetet, beléjük táplálják, és ők azt mondják vissza a közönségüknek.

A Krekó Péterrel készített teljes interjú és a Telex összeállítása megtekinthető a Deutsche Welle magyar nyelvű csatornáján.

(Címlapkép: Deutsche Welle/YouTube)