Angliai csata: civilek gyűjtenek adományokat, hogy mindenkit elvigyenek szavazni áprilisban

Angliai csata: civilek gyűjtenek adományokat, hogy mindenkit elvigyenek szavazni áprilisban

Egy új kezdeményezést indult útjára az angliai magyar közösség körében - készülvén az áprilisi országgyűlési választásokra. 

A crowfunder.co.uk adománygyűjtő oldalon jelent meg Láng Balázsék legújabb akciója, melynek célja eljuttatni minden szavazni vágyó angliai magyart valamelyik szavazóhelyiséggel rendelkező városig.

"Civilek egy csoportja létrehozott egy angliai magyarokat segítő civil közhasznú egyesületet DIASPORA AID néven. Ez a civil szervezet most nem kevesebbre vállalkozik, minthogy a társadalmi mobilitás jegyében lehetőséget teremt a gondtalan szavazásra minden olyan magyar választónak, aki a magára hagyott csomóponti nagyvárosokban és azok környékén él, politikai hovatartozástól függetlenül. 

Arra vállalkozunk, hogy ezekből a nagyvárosokból ezrével juttatunk el olyan szavazókat az urnákig ingyen, akik már régen letettek arról, hogy áprilisban szavazzanak.

Ehhez buszjegyekre, a szavazási helyszínek közelében /igénytől és élethelyzettől függően/ szállások biztosítására, más alternatív közlekedési módok anyagi támogatására lesz szükségünk, ami pénzbe kerül" - szerepel a felhívásban. 

A cél 30 ezer font összegyűjtése. 

Egyébként Láng Balázs, az Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért csoport aktivistája. Ők voltak azok, akik azért indítottak petíciót, hogy az NVB és NVI illetékesei több szavazóhelyiséget nyissanak Nagy-Britanniában, és az alábbi városokban biztosítsák a szavazás lehetőségét időszakos külképviseleti választási irodák és szavazóhelyiségek létesítésével: London, Manchester, Leeds, Liverpool, Birmingham, Edinburgh, Cardiff, Brighton, Bristol, Southampton, Exeter, Norwich, Nottingham, Cambridge, Canterbury.

Azt is kérték, hogy a korábbi áldatlan állapotok megelőzése érdekében a hivatalos külképviseleteken (London, Manchester) növeljék a szavazás lebonyolítására alkalmas helyiségek számát.

De mit adott nekik a Fidesz?

"A Fidesz levélben hívta harcba azokat a magyarokat, akik csak levélben szavazhatnak, mivel magyarországi lakcímmel nem rendelkeznek. A kormánypárt kampányt nem folytat a szigeten, inkább igyekszik minden erejével megnehezíteni a szavazást. A Fidesztől semmilyen aktivitást nem tapasztaltam az elmúlt hat évben a szigeten, többségünk ellenzéki beállítottságú, így a kormány nem tekint ránk a nemzet tagjaként"

- mutatta be a szigetországi politikai helyzetet az Alfahírnek adott interjújában Oláh Miklós, a Jobbik angliai regionális szervezője.