Felmérés: a magyarok nagy része szerint Orbán felelős a kegyelmi botrányért

Felmérés: a magyarok nagy része szerint Orbán felelős a kegyelmi botrányért

Kiderült, hogy az emberek többsége (56 százaléka) felelősnek tartja Orbán Viktor miniszterelnököt is a kegyelmi ügyért. Nem ez az első felmérés, ami erre az eredményre jut. Orbán mégsem vállalja a felelősséget.

Kiemelten fontos közéleti események megítélését mérte fel a Medián a 444 megbízásából. A felmérésből egy nagyon fontos ügy kapcsán derültek ki érdekes dolgok. Az emberek többsége (56 százaléka) ugyanis felelősnek tartja Orbán Viktor miniszterelnököt is a kegyelmi ügyért.

Újabb közvélemény-kutatás mutatta ki: A többség Orbánt tartja felelősnek a kegyelmi döntésért

A felmérés egyik kérdése arról szól, inkább azzal értenek-e egyet az emberek, hogy Orbán Viktor is felelős K. Endre kegyelméért, vagy azzal, hogy nem. A kegyelmet ugyan Novák Katalin köztársasági elnök írta alá, a kormány részéről pedig Varga Judit igazságügyi miniszter ellenjegyezte – ők mind a ketten lemondtak, a kormányzati kommunikáció pedig azóta azt hangsúlyozza, hogy a felelősség kérdése itt megáll. Például következetesen Novák-ügyről beszélnek kegyelmi ügy helyett.

Hogy ez mennyire ment át? A Medián felmérése szerint az összes válaszadó 56 százaléka gondolja úgy, hogy Orbán is felelős.

“A Fidesz nagyon rosszul kezelte az ügyet”

A kutatás arra is kitért, mennyire ártott a Fidesznek a botrány. A leggyakoribb vélemény az, hogy a Fidesz nagyon rosszul kezelte az ügyet: ezt a válaszadók 43 százaléka gondolja. Továbbá több mint a válaszadók fele gondolja úgy, hogy az ügy nagyon vagy meglehetősen sokat ártott a Fidesznek.

Nem ez az első felmérés, ami ilyen következtetésre jut Orbán felelőssége kapcsán. Pár hónapja a Republikon kutatása mondta ki, hogy a többség Orbánt tartja felelősnek a kegyelmi döntésért. A miniszterelnök mégsem vállalta a felelősséget azóta sem. Minderről itt írtunk korábban.

(Fotó: Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a megújult dunamelléki püspöki székház, református teológia és újjáépített kollégium átadása alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten a Kálvin téri református templomban 2022. október 1-jén – Fotó: Máthé Zoltán / MTI)