Republikon: A magyarok zöme Orbán Viktort tartja felelősnek a kegyelmi döntésért

Republikon: A magyarok zöme Orbán Viktort tartja felelősnek a kegyelmi döntésért

A friss közvélemény-kutatásból az világlik ki, hogy a miniszterelnöknek igenis oroszlánrésze volt az utóbbi időszakot a feje tetejére állító pedofilbotrányban a megkérdezettek véleménye alapján.

A pedofilsegítő Kónya Endre nevével fémjelzett kegyelmi ügyért személyesen Orbán Viktort tartja felelősnek a magyar közvélemény többsége – derül ki a Republikon Intézet február végi közvélemény-kutatásából. A reprezentatív felmérés nyomán a Telex azt írja, az utóbbi évek legnagyobb horderejű belpolitikai botránya kapcsán csak a válaszadók negyede látja úgy, hogy a bicskei gyermekotthon kényszerítésért elítélt egykori tanárát elnöki kegyelemben részesítő, majd később lemondó Novák Katalin köztársasági elnök a felelős.

Az ellenzéki és kormánypárti szavazók véleménye természetesen merőben eltér a köztársasági elnök és a miniszterelnök szerepével kapcsolatban.

A pedofíliáért börtönbe került igazgatónak, az érdemkereszttel is jutalmazott Vásárhelyi Jánosnak falazó igazgatóhelyettes kegyelmi ügye mögött csak a megkérdezettek hetede sejti Balog Zoltán református püspököt. Viszont elhanyagolható, két százalék azok aránya, akik Varga Judit felelősségét emelték ki, holott a volt igazságügyi miniszternek hatalmában állt volna megakadályozni a döntést azzal, hogy nem ellenjegyzi azt.

(Grafikon: A Republikon Intézet felmérésének eredményei - Telex)

Ugyanakkor az ezerfős kutatás készítői szerint a szintén lemondott Varga Judit megítélésében szerepe lehet a volt férje, Magyar Péter megszólalásainak is, mivel részben emiatt kevesebb figyelem összpontosul rá.

Orbán Viktor mégsem tudott semmiről?

Ahogyan a lap kifejti, bár a háttérben lezajlott események számos részlete továbbra is homályos, a rendelkezésre álló információk szerint Orbán Viktor tudta nélkül kapott kegyelmet Kónya Endre. Kevéssé tartják valószínűnek, hogy a kormányfő beleegyezett volna egy ilyen döntésbe, részben annak politikai kockázata miatt. Másfelől viszont a magyar állam működését sokan olyan mértékben centralizáltnak gondolják, hogy a felelősség egy része visszahullott a miniszterelnökre.

Ez utóbbit sokan amiatt véli megalapozottnak, mert az Orbán-kormány egyik tagjának kezén is átment a kegyelmi kérvény, mielőtt az államfő asztalára került.

A botrányos ügy politikai súlyát a február közepi, mintegy 150 ezer állampolgárt megmozgató gyermekvédelmi tüntetés mellett érzékelteti az is, hogy

a Fidesz–KDNP szavazóinak körében is akadnak olyanok, közel tíz százaléknyian, akik főként a miniszterelnök felelősségét látják a botrányban.

Az ellenzék szimpatizánsai pedig nyilván túlnyomórészt Orbán Viktornak tulajdonítják a felelősség oroszlánrészét.

Horn Gábor ennél ravaszabbnak ismeri a kormányfőt

Mindemellett a Népszava a minap arról írt, hogy a Fidesz támogatottságán is meglátszik a kegyelmi ügy. Horn Gábor a lapnak adott interjújában azt mondta, a kormánypártok hat százalékot veszítettek támogatottságukból a botrány kirobbanása után. A Republikon Intézet vezetője szinte biztos benne, hogy a miniszterelnök nem tudott a Kónya Endrének adott kegyelemről. Szerinte ha Orbán előre értesül erről az ügyről, akkor közbelép, hiszen

körmönfontabb politikai szereplőnek gondolja a kormányfőt annál, mintsem hogy elkövessen egy ilyen hibát.

(Címlapkép: Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Sándor-palotában 2023. március 27-én. MTI/Máthé Zoltán)