L. Simon László szerint Balog Zoltán számára morálisan az a jó megoldás, ha követi Novák Katalint, és lemond

L. Simon László szerint Balog Zoltán számára morálisan az a jó megoldás, ha követi Novák Katalint, és lemond

Lehet, hogy a Nemzeti Múzeum felsőbb utasításra lemondatott igazgatója csak sértődöttségből szólt a még berkeken belüli pártkáder ellen, de lehet, hogy Balog lemondását készíttetik vele elő. Persze az sem kizárt, hogy valóban így gondolja.

Az néhány meleg embert ábrázoló fénykép miatt megbukott fideszes múzeumigazgató mostanság a pártpropagandát sugárzó Hír TV Vezércikk című műsorában dolgozik meg a pénzéért. Ha itt jól teljesít, esetleg kaphat majd egy jobb állást is, bár a Nemzeti Múzeum igazgatója nem lesz többé.

Meglepő módon viszont a Hír TV-ben szóba került a fideszes pedofilbotrány.

Annak ellenére, hogy a teljes Fidesz hallgat pedofilbotrányról, a kormánypárti tévé műsorában mégis szóba került K. Endre bűnsegéd kegyelmi ügye – számolt be a hvg.hu.

A szintén orbánista Gajdics Ottó vetette fel a témát: nemzeti, avagy jobboldalon példaértékűnek nevezte Novák Katalin és Varga Judit példaértékűnek nevezte, és megkérdezte a jelenlévőktől, hogy mit szólnak ahhoz, hogy a református egyház esperes-gondnoki értekezlete nagy arányban felmentette Balog Zoltán az ügyben érintett püspököt.

L. Simon László szerinte az, hogy Balog fölajánlja a lemondását egy olyan testületnek, amely ténylegesen nem rendelkezik döntési jogkörrel, az egy nehezen értelmezhető kérdés

Ez nem egy döntéshozó grémium, majd a zsinat lesz az. Itt gyakorlatilag egyetlenegy emberen múlott, hogy püspök marad, vagy nem: magán Balog Zoltánon

– mutatott rá a lényegre a fideszes.

„Tisztázni kell, hogy Balognak van-e felelőssége a kegyelmi ügyben. Ő láthatólag elismerte a felelősségét, azt mondta, hogy hibázott. Nem egészen értem, hogy miben hibázott, de ha jól értelmezem, akkor alapvetően azt tartotta hibájának, hogy a kegyelmi ügyben egyetértett a kegyelmet kezdeményező személlyel, személyekkel” – folytatta.

L. Simon kifejtette, hogy mivel a K. Endre büntetőügyében a jogerős ítélet után sem került nyilvánosságra olyan bizonyíték, amely az ártatlanságát bizonyítaná, egyáltalán nem volt indokolt, hogy megkapja a kegyelmet. Szerinte ebből következően a köztársasági elnök felelős döntést hozott, morálisan helyesen, példaértékűen cselekedett, amikor lemondott. Majd hozzátette:

Ha pedig Balog valóban azt tanácsolta az államfőnek, hogy a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatójának tetteit elleplezni segítő helyettes kegyelmet kapjon, akkor a felelősség egyértelmű.

L. Simon László szerint egy ilyen helyzetben morálisan az a jó megoldás, ha Balog követi a Novák Katalin példáját és lemond.

Szerinte ez a kérdés megosztja a református egyházat, amit az is jelez, hogy számos lelkipásztor jelezte, hogy nem ért egyet a testületnek döntésével és morálisan megkérdőjelezik a döntés helyességét.

A volt múzeumigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy „még az ellenzéki újságírók” sem a református egyházat támadták az ügyben, hanem „magát a püspököt mint a köztársasági elnök tanácsadóját, számonkérve rajta, hogy tényleg azt tanácsolta-e, hogy a pedofilt mentegető pedagógus kapjon kegyelmet. Innentől fogva viszont, hogy el lehet bújni egy egyházi testület mögé, az egész ügyet az egyházra is rávetítik, innentől fogva már az egyházat fogják számonkérni, hogy hogy maradhatott püspök”

L. Simon László megjegyezte, hogy szerinte a zsinati testületnek döntenie kell, hogy lezárja-e „ezt az egész sajnálatos, nemcsak a magyar konzervatív oldalt, hanem a teljes nemzeti közösséget érintő, rendkívül rosszízű dolgot, vagy azt akarja, hogy ez tovább folytatódjék”.

(Címlapkép: L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum azóta leváltott főigazgatója 2023. szeptember 1-jén. MTI/Hegedüs Róbert)