Nem fizet a kormány a Lánchíd felújítására, amíg vissza nem engedik rá az autókat

Nem fizet a kormány a Lánchíd felújítására, amíg vissza nem engedik rá az autókat

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy a Lánchídon újra megindulhatott a forgalom, de egyelőre csak a BKV járművei és a taxisok hajthatnak fel a felújítás alatt álló hídra. A gyalogosok és az autók azonban csak a felújítási munkáltok után használhatják a Lánchidat. Ez a tervezők szerint 2023 őszén várható.

A beruházás bruttó 26 milliárd forintba kerül. Ebből hatmilliárdot vállal magára a kormány. A pénzt azonban eddig nem folyósították a fővárosnak, és úgy tűnik nem is fogják, amíg nem engedik fel a hídra az autókat is.

A területfejlesztési miniszteri kabinet az RTL Híradónak elmondta

az állami pénzek kifizetésének feltétele, hogy a gépjármű forgalom ezen közúti szakaszon való teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot.

Szerintük azzal, hogy a hidat se a gyalogos, se a gépjárműforgalom nem használhatja, nem teljesítik a kormányhatározatban foglaltakat.

Karácsony Gergely ugyanakkor jelezte, a főváros azt a menetrendet követi, amiről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának 2020 februári ülésén megállapodtak, ráadásul a most bevezetett forgalmi rendet a korábbi államtitkár, Vitézy Dávid javasolta.

Arról, hogy az autósforgalom is visszatérhet-e a felújított Lánchídra 2023 nyarán döntenek, de Karácsony Gergely ígérete szerint erről kikérik majd a budapestiek véleményét.