Moldova felkészült arra az esetre is, ha belefolyik a háborúba

Moldova felkészült arra az esetre is, ha belefolyik a háborúba

Moldova készenléti terveket készít egy olyan „pesszimista” esetre felkészülve, hogyha bevonnák a szomszédos ukrajnai konfliktusba – mondta Maia Sandu, az ország elnöke.

Az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel tartott sajtótájékoztatón Sandu kijelentette, hogy Moldova nem látja az ukrajnai háborúból átgyűrűző zavargások „közvetlen” fenyegetését annak ellenére, hogy az oroszbarát szakadárok „provokáltak” a szakadár régióban. Nemrégiben számos támadásról és robbanásról számoltak be, amelyekért Kijevet okolják a szakadárok.

Sandu és kormánya a „háborúpárti” szeparatista csoportokat hibáztatta az incidensekért, és elítélte egy orosz tábornok múlt havi megjegyzéseit, miszerint Oroszország célja az, hogy kapcsolatba lépjen a moldovai szakadárokkal.

Moldova aggódik, hogy a háború őket is elérheti

Titokzatos robbanások érték nemrégiben a kormány épületeit Transznisztriában, Moldova Moszkva által támogatott szeparatista régiójában, a felelősséget azonnal nem vállalták. A Guardian riportjában többen arról számoltak be, hogy az emberek egy része attól tart, hogy hamarosan az ország is bekapcsolódik a háborúba.

Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy Moldovát megpróbálja bevonni a háborúba. A Kreml pedig „aggodalmának” adott hangot a moldovai szeparatista régióban kialakult helyzet miatt.

Arra a kérdésre, hogy aggódik-e az elkövetkező napok zavargásai miatt, Sandu így válaszolt:

A közeljövőben nem látunk közvetlen veszélyt, de természetesen vannak készenléti terveink az ilyen forgatókönyvekre.

Megismételte, hogy a zavargásokat a szakadárok „provokációjaként” írja le, és kijelentette, hogy a moldovai rendőrség mindent megtesz a Dnyeszter folyó partján, hogy biztosítsa a stabilitást.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

(Guardian nyomán)