Legalább 4 milliárdot bukott a Fradi a BL-kudarc miatt

Legalább 4 milliárdot bukott a Fradi a BL-kudarc miatt

Hrutka János nem lát következetes csapatépítést az FTC-nél, a sportközgazdász pedig úgy véli, a közpénzekkel kitömött Ferencváros elpuhult.

4 milliárd forintos hiány keletkezett a Ferencváros BL-veresége miatt a klub költségvetésében

- állította az ATV-nek Muszbek Mihály sportközgazdász, az MLSZ egykori ügyvezetője.

Az Alfahír is beszámolt a Ferencváros szégyenteljes vereségéről a Bajnokok Liágája első selejtező mérkőzésén a feröeri bajnok KÍ Klaksvík csapatától. A 0-3-as vendég győzelem a BL-álmok végét is jelentette a mostanság „NERerencvárosnak” is gúnyolt zöld-fehéreknek. A meccs után a szurkolók a fideszes Kubatov Gábor klubvezetőn kérték számon a kudarc okait. Kubatov nem sokkal később kirúgta Sztaniszlav Csercseszovot.

Muszbek Mihály szerint a sportpolitika Magyarországon rossz úton jár azzal, hogy közpénzzel tesz sikeressé egy-két kiemelt klubot és sportágat.

Hrutka János, a Fradi volt válogatott játékosa azzal kezdte, hogy huszonnégy órája még BL álmokat szövögetett a Ferencváros, azóta viszont az FTC kiesett a félprofi feröeri csapattól elszenvedett csúfos vereség miatt.

Ez a vereség a legfájóbb pillanatban érkezett, hiszen az egész klubpolitika arra épül hogy rendszeresen bejusson a Fradi nemzetközi kupák csoportküzdelmeibe. Egy ideje nem látok következetes csapatépítést a klubnál. A szurkolók még meg sem tanulták az új neveket, már újabb játékosok érkeztek.

Muszbek Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy a feröeri csapat értéke a Fradi huszonötöde, miközben a közpénzekkel kitömött Ferencváros szerinte idénre elpuhult.

A helyes út az lenne hogy visszatérni fokozatosan a piaci kategóriákra, vagyis a csapatok a lehető legkevesebb, elsősorban az infrastruktúra fenntartásához kapcsolódó közpénzt kapjanak és az összes többit pedig a piacról

- fogalmazott a sportközgazdász.

A szakember kiemelte, a vereséggel négymilliárd forint esett ki a klub költségvetéséből. Ezzel szemben ott van a rengeteg játékos bére, amit szerződéseik alapján nem lehet csökkenteni, rossz teljesítmény esetén sem.

Az ATV a koppenhágai repülőtéren érte el a KÍ Klaksvík magyar kapusedzőjét Turi Gézát, aki szintén szinte esélytelennek érezte csapatát, de úgy vélte viszont sokkal jobban akarták a sikert, mint a Ferencváros.

Mikor 1-0-ra vezettünk, ott a játékosok mondták belülről, hogy úgy érezték, a Fradi játékosai nem nagyon tudták, hogy mitévők legyenek, mit játsszanak, vagy hova rúgják a labdát

- mondta Turi Géza.

A Ferencváros átmenetileg az eddigi másodedző Máté Csabát nevezte ki vezetőedzőnek.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor