Az adatvédelmi biztos szabadságon van, így egyelőre nincs vizsgálat a lehallgatási botrány miatt

Az adatvédelmi biztos szabadságon van, így egyelőre nincs vizsgálat a lehallgatási botrány miatt

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a lehallgatási botránnyal kapcsolatban „egyelőre várja a fejleményeket”, és augusztus 3-ig szabadságát tölti. Utána dönt egy esetleges vizsgálatról – írja a Magyar Hang. Az intézmény vezetője a lappal azt közölte, a Pegasus-ügy miatt több beadvány is érkezett hozzájuk, ezekkel foglalkozniuk kell, de még nem tudni, milyen lépéseket tesznek.

A mostani hírek titkos információgyűjtésre utalnak, ezt a szakszolgálat végezheti igazságügyi miniszteri vagy bírói engedély alapján

– fogalmazott a Magyar Hangnak, azt is megjegyezve: ha indul vizsgálat, azt biztosan meg tudják majd állapítani, hogy kaptak-e a szakszolgálatok felhatalmazást.

Az elnök azt mondta, ha vizsgálatot indítanak, annak határideje 60 nap, míg a hatósági eljárásé 150 nap, utóbbi egy alkalommal újabb 150 nappal meghosszabbítható.

A Magyar Hang azon felvetésére, miszerint a helyzet súlyosságára való tekintettel, nem lehetne-e augusztus 3. előtt dönteni a vizsgálat megindításáról, nem tudott felelni.

Mint arról már beszámoltunk, Franciaországban a vasárnap délután kirobbant Pegasus-botrány miatt az ügyészség már megindította az eljárást.

Lehallgatási botrány: míg itthon mismásolnak Orbánék, a franciáknál már nyomoz az ügyészség

Vizsgálatot indított kedden a párizsi ügyészség a Mediapart francia oknyomozó portál két újságírójának panasza nyomán, akik azt állítják, hogy a telefonjukat megfigyelték a Pegasus izraeli fejlesztésű kémszoftverrel. Vasárnap hozta nyilvánosságra 17 médiaszervezet közösen egy oknyomozó projekt eredményeit, amelyek szerint az NSO izraeli cég által kifejlesztett kémszoftverrel világszerte legalább 180 újságíró, 600 politikus és 85 emberi jogi aktivista, valamint 65 vállalatvezető okostelefonját törték fel.