Nem fasiszták a lengyel függetlenségi menet résztvevői

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén a többségi frakciók által megszavazott, a lengyel jogállamiságra vonatkozó határozat többek között arra hívja fel a lengyel kormányt, hogy ítélje el a szombati függetlenség napi menetet. A határozat "idegengyűlölőnek és fasisztának" minősíti a mintegy 60 ezer fő részvételével megtartott rendezvényt, amelyen néhány rasszistának minősíthető jelszó is megjelent.

"Lengyelország mentes az antiszemitizmustól és a rasszizmustól. Aki mást mond, távol áll az igazságtól"

- szögezte le Szydlo a wpolityce.pl konzervatív hírportálnak nyilatkozva. Hozzáfűzte:

a marginális incidenseket nem lehet az egész nemzettel azonosítani.

A szombati lengyel állami ünnep napján megtartott függetlenség menetén Szydlo szerint "a főleg fiatal hazafiak mellett provokátorok is akadtak", akiket egyes internetfelhasználók "oroszbarátok személyekként" azonosítottak.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi az oka a Lengyelországgal szembeni újabb támadáshullámnak, Szydlo úgy vélekedett:

a varsói példa "nagyon ijesztő az európai elit számára", hiszen "az erős játékosoknak eddig  alárendelt ország mind öntudatosabbá válik".

A menet kapcsán az EP liberális képviselőcsoportját vezető Guy Verhofstadt szerdán kijelentette, hogy

"több ezer fasiszta, újnáci, fehér fajvédő masírozott Varsó utcáin", és "mindez 300 kilométerre zajlott az auschwitz-birkenaui egykori haláltábortól".

Az EP-vita hangnemére reagálva Andrzej Duda lengyel államfő szerda este elfogadhatatlannak minősítette az ellenzéki Polgári Platform Strasbourgban felszólaló EP-képviselőinek "és koalíciós partnereinek" magatartását és beszédstílusát.

"Ez hazug beszéd, mely Lengyelország, a lengyelek, a lengyelek választásának joga ellen irányul. Hova lett a demokrácia iránti tisztelet?"

- olvasható az államfőnek a Twitter internetes közösségi oldalon közölt bejegyzésében.

A liberális médiával karöltve nácizza Orbán médiája a bevándorlásellenes lengyeleket

Hogy a nyugati, főleg a tengerentúli liberális média neonácinak, fasisztának, rasszistának stb. tartja a lengyel hazafiak menetét, abban semmi meglepőt nem találunk. Bevándorláspárti politikusoknak megfelelni szándékozó szerkesztőségek a történelmi tények teljes figyelmen kívül hagyásával „számolnak be" arról, hogy idén is több tízezer (a rendőrség szerint 60 ezer, a szervezők szerint 100 ezer, de nem kívánunk Rákay Philip nyomán agyament számháborúba bocsátkozni) nemzeti érzelmű ember emlékezett a legnagyobb lengyel ünnepen.