Lengyelországban aláírta a koalíciós szerződést a parlamentbe bejutó és többséget alkotó négy eddigi ellenzéki párt

Lengyelországban aláírta a koalíciós szerződést a parlamentbe bejutó és többséget alkotó négy eddigi ellenzéki párt

A lengyelek októberben megbuktatták a nyolc évig hatalmon lévő Jarosław Kaczyński, Orbán nagy barátja által vezetett Jog és Igazságosság (PiS) pártját. Ott még működik a demokrácia, bár rozsdásak a fogaskerekei.

Pénteken Varsóban megkötötte a négypárti koalíciós szerződést az októberi választások nyomán a lengyel parlamentben többséggel bejutott Polgári Koalíció (KO), a Lengyel Parasztpárt (PSL), a Lengyelország 2050 (Polska 2050) és az Új Baloldal (Nowa Lewica).

Függetlenül, hogy meddig kell várni, hogy megkapjuk a kormányalakítási megbízatást, a koalíciós pártok készek felelősséget vállalni Lengyelországért

– mondta Donald Tusk, az Európa Tanács volt elnöke, a koalícióhoz tartozó Polgári Koalíció (KO) vezetője.

Megigérte, hogy ha megkapják a kormányalakítás lehetőségét Andrzej Duda köztársasági elnöktől, visszatérnének a szigorítás előtti abortusz-szabályozáshoz, helyreállítják az igazságszolgáltatás függetlenségét, és érdemben megemelik a béreket.

A szerződés útmutatók és javaslatok gyűjteménye lesz az aláíró tömörülések számára, miután megkapják az államfőtől a kormányalakítás lehetőségét – jelentette ki a négypárti koalíció miniszterelnök-jelöltje.

Húzza az időt a választási eredménnyel elégedetlen köztársasági elnök.

A győztes koalíciónak még várnia kell erre, mivel Andrzej Duda hétfőn bejelentette, hogy a lengyel alkotmányos szokásjognak megfelelően először az oszággyűlési választásokon a legtöbb szavazatot szerzett a Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjét, Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnököt bízza meg kormányalakítással.

Ez valószínűleg nem fog sikerülni nekik, mivel az összsen 460 fős Szejmben mindössze 194 mandetummal rendelkeznek szemben a győztes koalíciós 248 mandátumával.

(Címlapkép: Az októberi lengyelországi választások nyomán a parlamentbe bejutott, és ott többséget alkotó négy eddigi ellenzéki tömörülés vezetői a kézjegyükkel ellátott koalíciós szerződést mutatják, amelyet kormányalakítási megbizatásuk eshetőségével számolva írtak alá az alsóház, a törvényhozás varsói épületében 2023. november 10-én. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)