Lezuhant egy orosz katonai kiképző repülőgép Bulgáriában, a pilóták meghaltak

Lezuhant egy orosz katonai kiképző repülőgép Bulgáriában, a pilóták meghaltak

A szovjet gyártmányú L-39ZA sugárhajtású kiképzőrepülőgép a délnyugat-bulgáriai Graf Ignatievo katonai légitámaszpont közelében, mintegy 150 kilométerre a fővárostól, Szófiától csapódott a talajba.

Lezuhant egy bolgár katonai repülőgép pénteken az ország NATO-csatlakozásának évfordulója alkalmából rendezett légibemutató próbáján; a balesetben mindkét pilóta életét vesztette - közölték a bolgár hatóságok az MTI beszámolója szerint.

A bolgár védelmi minisztérium közlése szerint a szovjet gyártmányú L-39ZA sugárhajtású kiképzőrepülőgép a délnyugat-bulgáriai Graf Ignatievo katonai légitámaszpont közelében, mintegy 150 kilométerre a fővárostól, Szófiától csapódott a talajba, a helyszínen keletkezett tűz megfékezésére több katasztrófavédelmi egységet kellett kivezényelni.

A szerencsétlenül járt repülőgépet 2022-ben korszerűsítették úgy, hogy műszaki paraméterei megfeleljenek a NATO-szabványoknak.

A baleset lehetséges okáról egyelőre semmit nem közöltek. Szombatra gyásznapot rendeltek el a bolgár hadseregben.

Atanasz Zaprjanov bolgár védelmi miniszter lefújta a szombatra tervezett nemzetközi légibemutatót. Bulgária ezen a napon ünnepli NATO-tagságának 20. évfordulóját, valamint 35 éve annak, hogy a bolgár légierő MiG-29-es vadászgépeket állított hadrendbe.

(Címlapkép: www.americanairpowermuseum.com)