Karácsony visszalépésével az LMP egyik jelöltet sem támogatja az előválasztáson

Karácsony visszalépésével az LMP egyik jelöltet sem támogatja az előválasztáson

Miután a Kossuth Lajos téren tartott rendkívüli sajtótájékoztatón Karácsony Gergely bejelentette, hogy visszalép az ellenzéki előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péter javára, az LMP azt a döntést hozta, hogy egyik miniszterelnök-jelöltet sem fogja támogatni.

Sajtóközleményükben emlékeztetnek rá, hogy azért döntöttek úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatják, mert meggyőződésük volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabb annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen.

Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt. Ezt rendkívül szomorú helyzetnek tartjuk, mert meggyőződésünk szerint az ellenzék szempontjából az országot hosszú évtizedek óta meghatározó bal-jobb törésvonal leképzésénél  fontosabb azoknak a százezreknek a képviselete, akik érzik annak a felelősségét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, aki még tehet a klímaváltozás megállítása érdekében.

A kialakult helyzet ellenére az LMP továbbra is kiáll az ellenzéki összefogás mellett, és minden erőforrásával támogatni fogja az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet.