Puzsér listája: ők azok, akiknek távozniuk kell a budapesti politikából

Puzsér listája: ők azok, akiknek távozniuk kell a budapesti politikából

Puzsér Róbert, a Jobbik, az LMP és a Sétáló Budapest által támogatott független főpolgármester-jelölt budapesti sajtótájékoztatóján többek között elmondta, Budapest bizonyos szempontból hasonlít Hódmezővásárhelyre, ugyanis a fővárosban is csak a centrum képes legyőzni a NER-t, balszélről nem lehet előzni. A publicista-kritikus hangsúlyozta, Márki-Zay Péter is egy jobboldali, korábban fideszes politikusként győzedelmeskedett a csongrádi településen, ami bizonyítja, hogy a centrum jelöltjeire átszavaznak a baloldali választók, azonban ez fordítva nem jellemző.

Kiemelte, Budapesten a centrumszavazók (Jobbik-LMP-Momentum) vannak többségben (31 százalék), míg 2018-ban az LMP és a Jobbik hozta a fővárosi ellenzéki szavazatok 40 százalékát, így nélkülük itt nem képzelhető el a NER leváltása. Puzsér Róbert a Momentum kapcsán egyébként megjegyezte, a párt jelenleg a "kárhozat útja" és a centrum között van, de reméli, hogy inkább az utóbbit választják. Ettől függetlenül úgy látja, hogy a Momentum szavazói továbbra is a centrumban találhatók.

A Sétáló Budapest egy 3 pontos ajánlattal érkezett.
  1. Készítsenek egy reális budapesti átlagot, és aszerint osszák szét a kerületi helyeket az ellenzéki pártok között. Puzsér Róbert szerint ezt a tavaly áprilisi, valamint az idei EP-választások budapesti átlagából számolják ki (hozzáfűzte, hogy a szocialista Molnár Zsolt inkább az EP-eredményeket venné figyelembe, annak ellenére, hogy az nem olyan nagy részvételen alapszik).
  2. Alkossanak az ellenzéki pártok egy Budapesti Minimumot. Ez egy átfogó kompromisszum, amelyben megjelennének a különböző célkitűzések, ez alapot szolgáltathatna a későbbi tárgyalásokhoz. Puzsér Róbert ezt azért tartja fontosnak, mert úgy látja, a baloldal számára nem a programalkotás, a főváros sorsa az elsődleges, hanem inkább a megszerezhető pozíciók elosztogatása.
  3. Egy korrekt előválasztás megtartása. Kerületi szinten is. A Sétáló Budapest továbbra sem akadálya a fővárosi előválasztás megtartásának - hangzott el a tájékoztatón.
A Sétáló Budapest egyébként 3 csoportba sorolta az MSZP-DK-P-Momentum négyes április 6-án bemutatott polgármester-jelöltjeit:

Az első csoportba tartoznak azok a politikusok, akik szakmailag és erkölcsileg is vállalhatatlanok:

Naszályi Márta (Párbeszéd), Tüttő Kata (MSZP), Niedermüller Péter (DK), Élő Norbert (DK), Horváth Csaba (MSZP), Gy. Németh Erzsébet (DK), Szaniszló Sándor (MSZP).

A második csoportba tartoznak azok a jelöltek, akik bár emberileg alkalmasak lennének, de szakmai szempontból kétségesek:

Őrsi Gergely (MSZP), Kiss László (MSZP), Pikó András (Momentum), Nemes Gábor (DK), Németh Angéla (DK).

Vannak olyan jelöltek is, akik alkalmasak, és "akár támogatni is tudnánk, a programok egyeztetése után, egy teljes ellenzéki együttműködés keretében":

Déri Tibor (Momentum), Soproni Tamás (Momentum), Somlyódy Csaba (MSZP), László Imre (DK), Tóth József (MSZP), Gajda Péter (MSZP), Szabados Ákos (független), Takács Mónika (MSZP), Havasi Gábor (Momentum).

Puzsér Róbert egyébiránt még elmondta, hogy 2 nappal ezelőtt az aHang szervezett egy összellenzéki egyeztetést a fővárosban, amelyen viszont a baloldali pártok egyike sem vett részt. Ami továbbra is azt az érzetet erősíti benne, hogy nem is akar az MSZP-P-DK-Momentum előválasztást, mert egyrészt kétesélyesnek tartják, másrészt pedig beárazták már a Tarlós Istvánnal, és a Fidesszesl szembeni vereséget.

Újságírói kérdésre válaszolva Puzsér Róbert a következőképpen kommentálta a Závecz Research által ma közzétett közvélemény-kutatási eredményeket, miszerint a budapesti "összefogásból" az óbaloldal pártjai és a Momentum által puccsszerűen kihagyott LMP és Jobbik szavazóinak többsége is helyesli a pártok összeállását:

"Hagyjuk ezt a kifejezést, hogy összefogás, mert ez Gyurcsány Ferenc kifejezése!"

A publicista szerint jelenleg két "összefogás" létezik: az MSZP-P, a DK és a Momentum alkotta óbaloldal és a Sétáló Budapest, az LMP és a Jobbik alkotta centrum, ők pedig

az ezek közötti koordinációra törekszenek azért, hogy ősszel mindenhol egy ellenzéki képviselő álljon szemben a NER jelöltjeivel és Tarlós Istvánnal; ez az, amit az emberek is szeretnének.

Arra a hírre, hogy szintén a Závecz szerint a Jobbik támogatottsága irreális mértékben bezuhant, a Momentum pedig megelőzte az LMP-t a pártok népszerűségi versenyében, Puzsér Róbert annyit válaszolt, hogy

őt nem a mérések érdeklik, mert a politikának nem a népszerűségről, hanem a programokról kell szólnia, a Sétáló Budapest víziója pedig akkor is támogatható jövőkép, ha 3 vagy 70 százalékra mérik.

"Hinnünk kell végre valamiben, vissza kell hozni az értéket, az ügy fontosságát a politikába! Elég volt a pártok és a közvélemény zsarolásából, amit ezek a cégek művelnek"

- fogalmazott a független főpolgármester-jelölt.


Az Alfahír kérdésére Puzsér Róbert elmondta, hogy

a számukra elfogadhatatlan jelölteknek mindenképp távoznia kell a budapesti politikából.

"Akik szakmailag és morálisan egyaránt elfogadhatatlanok, azokkal kapcsolatban be fogunk feszülni"

- mondta a publicista, hozzátéve, hogy:

"Olyan alternatívát nem akarunk a Fidesszel szemben látni, ami ugyanolyan vagy még rosszabb."

Példaként Tüttő Katát, az MSZP V. kerületi jelöltjét említette, aki szerinte "úgy ellenzéki politikus, hogy mellette az élettársa NER-oligarcha". De "az ellenzéki minimum" szempontjából ugyanígy elfogadhatatlannak tarja "a Fidesszel is bizniszelő vállalkozó", Élő Norbert, vagy a DK-s Niedermüller Péter indulását, akit "Gyurcsányné kiszorított Strasbourgból, és most vigaszdíjként kapna egy budapesti kerületet".

"Ha szabad kérnem, egy budapesti kerület ne vigaszdíj legyen, ez nem egy konc, ami arra szolgál, hogy a falánk politikai vállalkozókat az MSZP kifizesse"

- foglalta össze, és hozzátette, hogy Karácsony Gergely - akinek "a zuglói parkolási maffia-botrány után le kellett volna mondania" - ugyanúgy a "teljesen alkalmatlan" kategóriába tartozik, és "minden valamire való demokráciában már az MSZP és a DK számára is vállalhatatlan lenne".