Lölő-kritikusok: Pesty László nem tart a Fidesztől, örül a kritikának, Gorkát viszont már ütik-vágják

Lölő-kritikusok: Pesty László nem tart a Fidesztől, örül a kritikának, Gorkát viszont már ütik-vágják

A kormánysajtó kikezdte Gorka Sebestyént, de Pesty még egy ejnye-bejnyét sem kapott, amikor Lölő-jelenségről beszélt a NER holdudvarát emlegetve.

Derült égből villámcsapásként már a második jobboldali közszereplő veti oda a Fidesz szemére, hogy az Orbán-rezsim által megteremtett korrupt rendszer szégyent hoz arra a politikai ideológiára, amelyet képvisel, illetve Magyarországra. Pesty László után Gorka Sebestyén szólalt meg a Lölő-jelenségről.

A magát a Fidesz örökös támogatójaként bemutató Pesty László dokumentumfilmes a Tusnádfürdőn, kormánypárti újságírók részvételével tartott kerekasztal-beszélgetésen minden arra utaló előzmény nélkül az úgynevezett Lölő-jelenségről kezdett el beszélni többes szám első személyben, és azt találta mondani a sajátjairól, „a kirakatban lopunk, csalunk, hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét.

” Ezek olyan „jelenségek, amelyek bizonyos eszméknek rosszat tesznek, (…) káros a magyar konzervativizmusnak, a magyar jobboldaliságnak.”

Pesty később többször is megismételte rosszallását, nincs szó tehát félreértésről. A 24-nek például azt mondta, hogy ezekről a kérdésekről kötelessége akár konfliktusokat vállalva is kiállni a jobboldali, konzervatív közösségéért, de úgy általában, az ideológiai szekértáborok mindegyik oldalán megtalálható, számára fontos gondolkodókért.

„Ők bizony egyetértenek velem. A balos gondolkodók régóta kimondják, amire most felhívtam a figyelmet, és a jobbos gondolkodókban is motoszkálnak ilyes gondolatok, de a lojalitásuk miatt egyelőre hallgatnak, kivárnak, reménykednek, de alapvetően üdvözlik a tusványosi megállapításomat. És nekem ez a két halmaz a fontos: a gondolkodók” – fogalmazott.

Azután továbbment a Lölő-jelenség értelmezésében. „Ha már nemzeti tőkét kell építeni a kormányprogram eredményessége érdekében, akkor miért úgy épül ez a nemzeti tőke, hogy a NER-lovagok, a Lölő-jelenség absztrakt halmazának egyik-másik, vélt vagy valós arca, késsel-villával enni nem tudó, alany-állítmányt egyeztetni nem tudó tagja megaláz, kisemmiz tisztességes, igyekvő, tehetséges vállalkozókat?!”

Majd úgy folytatta a kérdésbe csomagolt állításokat:

„a NER miért támad be valóban nemzeti, keresztény tőkéseket?”, azonban a rendszer létrehozójának, „Orbán Viktornak semmi köze a Lölö-klánokhoz”.

Azaz Pesty szerint „két Fidesz létezik, az egyik a tisztességeseké, ők a csendes kilencven százalék, és vannak a furcsák, a harsány, úrhatnám tíz százalék. Utóbbiaktól kéne megszabadulni”.

A 24-nek Pesty azt is elmondta, hogy kritikájáért nem tart fideszes megtorlástól, „a Fidesz okos párt, örül a kritikának, felfedezi benne a megtisztulás lehetőségét”.

Nem így járt viszont az ugyancsak jobboldali Gorka Sebestyén, Donald Trump korábbi amerikai elnök egykori, magyar származású szakértője, aki a világpolitikai kérdéseken és az orosz-ukrán háború tanulságain túl Magyarországról és az Orbán kormányról hasonló értelmű nyilatkozatot tett a valaszonline.hu-nak mint Pesty László.

„Reménykedtem benne, hogy a konzervatív oldal nem válik olyan korrupttá, mint az egykori kommunista MSZMP. Ebben tévedtem. Elég Mészáros Lőrincre nézni” – jelentette ki, majd hozzátette, hogy örülne annak, „ha amerikai konzervatív barátaim jobban tisztában lennének a Fidesz valódi természetével”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélését folytat Gorka Sebestyén elnöki külügyi és nemzetbiztonsági tanácsossal Washingtonban 2017. március 21-én. Fotó: MTI/KKM

Pesty esetéhez képest a Fidesz támadására nem kellett sokat várni, az interjút követő napon a kormánysajtó máris akcióba lendült.

„Az egykori jobbikos kapcsolatokkal bíró Gorka Sebestyént (Sebastian Gorka) a sorozatos botrányai és antiszemita nézetei miatt hamar menesztette soraiból a konzervatív Trump-adminisztráció. A horthysta Vitézi Rend teljes jogú tagjának számító, a Magyar Gárdát korábban nyíltan támogató médiaszereplő, aki rövid életű magyarországi politikai karrierje során eredménytelenül lépett fel a jelenlegi kormánypártok kihívójaként, a minap erőteljesen nekiment a békepárti álláspontot képviselő Magyarországnak és konzervatív vezetésének, mert mint fogalmazott, az a háborúban nem Amerika – sem más nagyhatalom – geopolitikai céljait, hanem kizárólag a magyar érdeket tartja szem előtt”

- sorolták, hogy mi a baj Trump egykori tanácsadójával.

Címlapkép: Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke Ópusztaszeren 2020. augusztus 18-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor