Beadta a Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolításáról szóló határozati javaslatát a Jobbik

Beadta a Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolításáról szóló határozati javaslatát a Jobbik

Lukács László György szerint arra volna szükség, hogy az Orbán-kormány a lehető legrövidebb időn belül kezdeményezzen tárgyalásokat Oroszország vezetésével, hogy eltávolítsák a magyar nemzet megalázottságának jelképét.

Benyújtotta „A Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolításáról” szóló határozati javaslatát Dr. Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője kedden. A jobbikos politikus azt kívánja elérni, hogy a rendszerváltás óta többször is felvetődött kérdés végére pontot lehessen tenni, hiszen megfogalmazása szerint 

mindmáig él az emlékmű eltávolításának igénye.

Lukács úgy látja, ennek érdekében arra volna szükség, hogy

a kormány a lehető legrövidebb időn belül kezdeményezzen tárgyalásokat az Oroszországi Föderáció vezetésével.

A Jobbik országgyűlési képviselője friss javaslatában felidézte, hogy a Magyarország és Oroszország területén található hadisírok és emlékművek gondozásának kérdéseit a két fél között az 1995. március 6-án Moszkvában aláírt Megállapodás szabályozza. A hadisír-egyezményben pedig a felek kötelezettséget vállaltak arra, hogy óvják és ápolják egymás kulturális és történelmi emlékeit, valamint megőrzik és méltóan gondoskodnak a másik ország eltemetett állampolgárainak sírjairól, illetve a temetkezési helyeken lévő emlékművekről. 

A hadisír-egyezmény továbbá lehetőséget biztosít az emlékmű áthelyezésére és eltávolítására is

– emlékeztetett Lukács László György.

Felhívta a figyelmet, hogy az emlékmű Budapest egyik kiemelten fontos területén áll, az itt fekvő szovjet katonák maradványait pedig évekkel ezelőtt, a Szabadság téri mélygarázs megépítésekor exhumálták, majd a Rákoskeresztúron található temetőbe helyezték át.

Így joggal él az a követelés, hogy a magyar nemzet megalázottságának jelképét, a mindannyiunk igazságérzetét és méltóságát bántó, a megszálló szovjet hadsereget dicsőítő emlékművet, amely a szovjet elnyomás és cinizmus egyik szimbóluma, el kell távolítani a Szabadság térről.

– érvelt a jobbikos képviselő.

Lukács rögzítette: éppen ezért a Jobbik az kéri, hogy a magyar kormány – kormányközi megállapodás révén – kezdeményezzen egyeztetést az orosz féllel, és a magyar állam jelentős érdekeire hivatkozva, mindkét fél tekintélyének megóvásával kérje az orosz kormány hozzájárulását a Szabadság téri emlékmű eltávolításához a Megállapodásban foglaltak szerint.

Emlékezetes, Lukács László György már hétfőn a szovjet emlékmű előtt megtartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta:

"Miközben Oroszország a szomszédunkban háborút folytat, miközben Oroszország gázzal zsarolja Európát, akkor felmerül a kérdés, hogy mit keres még ez az emlékmű a szabadságról elnevezett téren."

Lukács László György a sajtótájékoztatón felkérte a jobboldali pártokat, hogy támogassák a kezdeményezésüket, de ez láthatóan eddig még nem történt meg.