Maga a külügy erősítette meg: magyar állampolgárokat is túszul ejtett a Hamász

Maga a külügy erősítette meg: magyar állampolgárokat is túszul ejtett a Hamász

A Szijjártó vezette tárca ugyanakkor továbbra sem tud arról, hogy lenne magyar áldozata az Izrael elleni terrortámadásnak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Hetek megkeresésére megerősítette, hogy a Hamász terrorszervezet az október 7-i izraeli merényletsorozatban két magyar állampolgárt is túszul ejtett.

A nyolcéves Ella és a tizenötéves Dafna került palesztin terroristák fogságába.

A két lány magyar-izraeli állampolgárságú édesanyjával készített interjút a hetilap, ebből kiderül, Majan Zin elmondása szerint élőben közvetítették a dzsihadisták, ahogyan a terrortámadás napján elrabolják a gyerekeit a gázai határ menti kibucból, volt férje otthonából. Később más felvételeken is látta zokogó lányait a terroristák között.

Paczolay Máté külügyi szóvivő közlése szerint folyamatosan kapcsolatban vannak az édesanyával, valamint az izraeli hatóságok által létrehozott különleges munkacsoporttal.

„A gyerekek magyar-izraeli kettős állampolgárok és mindent megteszünk annak érdekében, hogy kiszabadulhassanak, de a biztonsági szempontokra való tekintettel nem áll módunkban több részletet megosztani a nyilvánossággal”

- fogalmazott Paczolay.

A Szijjártó Péter vezette külügy eddig csak arról kommunikált, hány magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni Izraelből a Hamász ellen indított háború óta, és tartják az ottlevőkkel a kapcsolatot. Lehetséges túszokról eddig nem adtak megerősítést a publikumnak.

A magyar külügyi tárca ugyanakkor azt újfent megerősítette, továbbra sem tudnak arról, hogy eleddig lenne magyar áldozata az október 7-én indított terrortámadásnak.

(Címlapkép: Izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok Gázában 2023. október 25-én. MTI/EPA/Mohamed Szaber)