A Jobbik a hatósághoz fordult a polgármester miatt, a dunakeszi orvos pedig a Kamara feladata lesz

Megszólalt a botrányt kirobbantó jobbikos, és a Magyar Orvosi Kamara elnöke is.

Emlékezetes, a fideszes Dióssi Csaba polgármester a háziorvostól kérte ki, és kapta meg Radnóti Henrik (Demokratikus Koalíció - DK) önkormányzati képviselő egészségügyi állapotára vonatkozó adatokat. Ezeket aztán a képviselő-testület elé tárta, hogy az igazolatlanak mondott hiányzás okán megvonhassák Radnótitól a napi díját.

Varga Zoltán Péter azonban a nyilvánosság elé tárta az ügyet - amiből aztán országos botrány vált.

Olyannyira, hogy már Éger Ákos, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is megszólalt.

"Etikai vizsgálat, sőt ha a törvénysértés valóban megvalósult, akkor akár polgári peres eljárás is indulhat az ellen a háziorvos ellen, aki a hírek szerint személyes szenzitív adatokat osztott meg a betegéről Dióssi Csabának, Dunakeszi polgármesterének kérésére"

- nyilatkozta a Magyar Nemzetnek.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke az üggyel kapcsolatban leszögezte a lapnak: a visszamenőleg kiadott orvosi igazolás nem a legjobb gyakorlat, valódiságát tényleg kétségbe lehet vonni. A munkáltató egyébként megkérdezheti az orvost, hogy betege megjelent-e a rendelésen, táppénzre kiírták-e, a betegség természetéről, konkrét diagnózisról azonban nem kérdezheti az orvost, akinek ezt nem is szabad megosztani - tette hozzá.

A hatóságokhoz fordul a Jobbik a fideszes városvezetés törvénytelensége miatt

Mint ismert, a szeptember 28-i képviselő-testületi ülésen a fideszes Dióssi Csaba javaslatára a testület megvonta Radnóti Henrik DK-s képviselő júliusi tiszteletdíját, mivel szerintük a július 27-i ülésről hiányzó képviselő orvosi igazolása „nem volt egyértelmű".

Varga Zoltán Péter mindezek fényében szintén úgy ítélte meg, hogy bár az ügy súlyos etikai kérdéseket vet fel az orvos vonatkozásában, ezt kivizsgálni azonban a szakmának kell.

Ugyanakkor elmondta azt is, az orvosi titoktartás kérdésétől némiképpen különbözik - bár nem teljesen független attól - a személyes, illetve különleges adatok védelmének kérdése, azaz, hogy nem csak az adatokat az orvostól kikérni és az orvos által kiadni jogszerűtlen, hanem törvénytelen ezeket az adatokat később a zárt ülésen résztvevő mintegy 25 személlyel megosztani, mely viszont a városvezetés felelősségét veti fel a kérdésben.

Ha, bár erről a képviselőknek a testületi ülésen egy szót sem szóltak, fényképes bizonyíték állt rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy Radnóti Henrik ezen a napon egyébként nem orvosi kezelés alatt állt, hanem kerékpártúrán vett részt, akkor pedig ezt a bizonyítékot kellett volna bemutatni a képviselőknek, nem pedig az orvos levelét - magyarázta az ellenzéki képviselő.

Ebben az esetben ugyanis nemcsak jogszerűtlen, de felesleges is volt személyes adatokat a képviselőknek és a zárt ülés résztvevőinek a tudomására hozni.

"Az orvos felelősségének kivizsgálása a Kamara feladata, a többi jogsértés gyanúja miatt pedig éppen a mai napon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatát kezdeményeztem az ügyben"

- osztotta meg az Alfahírrel a legfrissebb információkat Varga Zoltán Péter.