Még az MTI is cáfolja Gulyás Gergely és a kormány állításait a 100 milliárd forintról

Még az MTI is cáfolja Gulyás Gergely és a kormány állításait a 100 milliárd forintról

Mint ismert, korábban Európai Bizottság előrevetítette, hogy azok az országok, akik befogadják az ukrán menekülteket, pénzt kaphatnak az Európai Uniótól. Mégis péntek reggel Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan arról beszélt, hogy Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán kapna 300 millió eurónyi uniós forrást Magyarország. Ezt az érzékelhetően szándékos valósághamisítást azonban önmagában az a tény is cáfolja, hogy két teljesen eltérő EU-s forrástípust kevernek össze a kormányzati kommunikációban.

Szerdán még pont a Magyar Távirati Iroda hozta le azt a hírt, hogy az Európai Bizottság azt javasolta, hogy 3,4 milliárd euróval (mintegy 1300 milliárd forint) növeljék az uniós régiókat segítő alapból (REACT-EU) származó teljes előfinanszírozást.

Az uniós bizottság valamennyi tagállam esetében azt javasolja, hogy az előfinanszírozás mértékét a REACT-EU csomagban meghatározott 11 százalékról 15 százalékra növelje. Ezenkívül a Bizottság azt javasolja, hogy ezt az arányt 45 százalékra növeljék az ukrajnai háború frontországai - Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia -, valamint azon tagállamok, köztük Ausztria, Bulgária, Csehország és Észtország esetében, amelyek népességük arányában a legtöbb menekültet fogadták Ukrajnából február 24. és március 23. között.

A kormánysajtó ezt a hírt úgy kapta fel, mintha azért kapta volna hazánk ezt az összeget, mert korábban Orbán Viktor levélben kért pénzt a válság miatt. A miniszterelnök egyébként egy olyan a támogatásért kuncsorgott, amelyet korábban visszautasított. 

Szerda este arról számolhattunk be, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a Helyreállítási Alap hitelkeretének mielőbbi lehívását célzó magyar kérést, ugyanakkor annak teljesítéséhez megfelelő indoklás és program, valamint a már benyújtott terv újraértékelése és jóváhagyása szükséges – derül ki az uniós testület Privátbankár.hu-nak küldött válaszaiból.

Nem ad gyorshitelt az Európai Unió Orbán Viktornak

Az Európai Bizottság vizsgálja a Helyreállítási Alap hitelkeretének mielőbbi lehívását célzó magyar kérést, ugyanakkor annak teljesítéséhez megfelelő indoklás és program, valamint a már benyújtott terv újraértékelése és jóváhagyása szükséges - derül ki az uniós testület Privátbankár.hu-nak küldött válaszaiból.

A lap szerint Andrea Masini, a Bizottság gazdasági ügyekért felelős szóvivője azt válaszolta, hogy "az Európai Bizottság még elemzi azt a levelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küldött múlt pénteken a Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökének."

A Privátbankár szerint a válaszokból kitűnik, hogy a Bizottság komoly feltételekhez köti a hitelek folyósítását is, ami hosszabb időt vehet igénybe –

azaz nem fogja teljesíteni a magyar kormányfő kérését a hitelkeret azonnali lehívására.

Péntek délután aztán, szintén a Magyar Távirati Iroda tudósításából kiderült, hogy az Európai Bizottság javaslata nyomán Magyarország mintegy 300 millió euróval (körülbelül százmilliárd forinttal) magasabb összegű előfinanszírozásra számíthat.

A javaslat azoknak a tagállamoknak a támogatására irányul, amelyek fogadják és elszállásolják az ukrajnai háború elől a területükre érkező menekülteket.

Az uniós végrehajtó testület azt javasolta, hogy az EU mindegyik tagállam esetében emelje az előfinanszírozást a 2021-es REACT-EU támogatási részlet 11 százalékáról 15 százalékra. Ezen túlmenően azt szorgalmazta, hogy ez az arány emelkedjen 45 százalékra az uniós frontországok, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia, valamint azon tagállamok, köztük Ausztria, Bulgária, Csehország és Észtország esetében, ahová lakosságarányosan a legnagyobb számban érkeztek ukrajnai menekültek.

Tehát, szó sincsen arról, hogy Orbán Viktor levele nyomán kapott volna plusz támogatást hazánk, erről még a Magyar Távirati Iroda sem ír. 

 

Orbán sajtófőnöke után Gulyás is továbbszőtte a hazugságot az EU-s pénzekről

Nagyon úgy tűnik, hogy Gulyás Gergely pénteken továbbszőtte azt a hazugságot, amit Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan is már elhintett, miszerint Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán kapna 300 millió eurónyi uniós forrást Magyarország. Ezt az érzékelhetően szándékos valósághamisítást azonban önmagában az a tény is cáfolja, hogy két teljesen eltérő EU-s forrástípust kevernek össze a kormányzati kommunikációban.