Brenner Koloman: Az MTA megvédése nemzeti ügy!

A Jobbik kiáll az Akadémiai Dolgozók Fóruma mellett.

A Jobbik a politikai és tudományos élet minden fórumán küzd a kormány ámokfutásával szemben, amely a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nagy múltú és nemzetközi összehasonlításban is sikeres kutatóhálózatának totális szétverését tűzte ki célul. A patinás intézmény tönkretételével 5000 kutató állása kerül veszélybe, ezek közül a fiatalok és a legjobbak tömegesen készülnek külföldre vándorolni, mely a magyar tudományos és kulturális élet számára felmérhetetlen károkat okoz – áll Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese által jegyzett közleményben.

Mint arról beszámoltunk, az Orbán-kormány tervei szerint az MTA vagyonát egy vagyonkezelő alapítvány kezelné, így az akadémia pénzügyei kikerülnének az Országgyűlés ellenőrzési hatásköre alól, illetve Lovász László elnök „tudomásul vette a Kormány szándékát, miszerint az MTA kutatóintézet-hálózatát az Akadémia szervezetén kívül kívánja működtetni”.

Brenner leszögezi: a kormány az MTA-val semmifajta érdemi tárgyalást vagy egyeztetést nem folytatott, hanem a szakmai érvek figyelembe vétele helyett

zsaroláson és fenyegetésen alapuló, bolsevik típusú diktátumokat közölt.

Újabb győzelem? Az MTA tudomásul vette a Fidesz szándékát

A Magyar Hang írt arról, hogy ma ismét találkozott az Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs Minisztérium tárgyaló delegációja, Lovász László és Palkovics László vezetésével.Az MTA arról tájékoztatta a lapot, hogy a következő hetekben a felek kidolgozzák a most aláírt közös zárónyilatkozat részleteit, és az így születő javaslat a megfelelő eljárásrendben az Akadémia legfőbb döntéshozó testülete, a Közgyűlés elé kerül.

Az ellenzéki politikus utal a kiszivárgott „Palkovics-tervre”, mely

nyíltan és végtelen cinizmussal az MTA kutatóintézeteinek kivégzéséről beszélt.

E zsarolás és fenyegetés következtében fogadta el Lovász László elnök a kutatóintézet-hálózat kiszervezését az MTA szervezeti kereteiből és ezt a diktátumot igyekszik a kormány most „megegyezésnek” beállítani – áll az ellenzéki párt közleményben.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben a keresztényüldözésekhez hasonlította a kormány diktatórikus erőpolitikáját. Kiemelték:

Az Akadémia nem tégla és nem habarcs. Nem egy szám a költségvetésben. Nem holt dolgok leltára. Az Akadémia mi magunk vagyunk!

Brenner messzemenőkig egyetértve gratulál az Akadémiai Dolgozók Fórumának bátor és példaértékű kiállásához. A Jobbik Magyarországért Mozgalom szolidaritásáról biztosítja azt a mintegy 5000 kutatót és családjaikat, akiknek jövője és egzisztenciális biztonsága a kormány politikája következtében veszélybe került.

Az MTA megvédése egy pártokon átívelő nemzeti ügy, amelyért minden becsületes hazafinak ki kell állnia, ahogyan Széchenyi István állt ki majd’ 200 évvel ezelőtt megalapítása mellett. Mi továbbra is olyan oktatás- és tudománypolitikáért harcolunk, mely az értelmiségi létforma szabadságát és a tudományos élet függetlenségét európai színvonalú anyagi megbecsültség mellett biztosítja! – zárul az ellenzéki erő szolidaritási kommünikéje.