Bemutatták a négy magyar űrhajósjelöltet

Bemutatták a négy magyar űrhajósjelöltet

A HUNOR Magyar Űrhajós Program nyomán közülük kerül majd ki az az űrhajós, aki két éves kiképzés végén 2024–25 fordulóján harmincnapos űrutazásra indulhat a Nemzetközi Űrállomásra. A négy űrhajósjelöltet, Kapu Tibor fejlesztőmérnököt, Cserényi Gyula villamosmérnököt, Szakály András tervezőmérnököt és dr. Schlégl Ádám ortopéd sebészt a  külügyminisztériumban mutatták be a sajtónak.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos úgy fogalmazott, hogy Magyarország visszatér az űrbe. Az alapján, hogy 1980-ban - a sajtótájékoztatón vendégként jelen lévő - Farkas Bertalan űrrepülése milyen erős katalizátorként hatott a magyar tudományos életre, igen megalapozott a mostani űrhajós program legfőbb célkitűzése, hogy hosszan tartó, felívelő pályára állítsa a magyar tudományt és high-tech ipart - foglalta össze a program hosszútávú törekvéseit.

Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnöke elmondta: a kormány a legjelentősebb hazai űrkutatási és űrtechnológiai műhelyt, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriumát jelölte ki ennek az összetett programnak a koordinációjára, végrehajtására, valamint szakmai vezetésére. A HUNOR Programmal az űrhajós-válogatás, -kiképzés és a Nemzetközi Űrállomáson folytatott kísérletezés is felkerült a ELKH-ban fellelhető képességek széles palettájára.

Magyari Gábor, a HUNOR Program űrhajósválogatásáért és kiképzéséért felelős szakmai vezetője közölte, hogy a beérkezett 240 érvényes jelentkezést az Európai Űrügynökség, a NASA, a Nemzetközi Űrállomás és a program magánipari partnerének, az Axiom Spacenek követelményeivel összhangban szűkítették a bemutatott négy kiképzendő űrhajósra. 

A csaknem egyéves válogatási folyamaton tesztelték a versenyben lévők szellemi teljesítőképességét, a testük teherbírását, a személyiségük stabilitását, tudományos munkaszínvonalát és hogy képesek-e csapatban ugyanúgy együttműködni, mint ahogyan vezetni is, amikor kell

- tájékoztatott a szakember.

A HUNOR Magyar Űrhajós Program célja egy magyar kutatóűrhajós feljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra, ahol csaknem egy hónapon át döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket fog végrehajtani.

(MTI)