Az új német kormány előállt egy javaslattal, ami megszüntetné az abortuszról szóló tájékoztatás büntethetőségét

Az új német kormány előállt egy javaslattal, ami megszüntetné az abortuszról szóló tájékoztatás büntethetőségét

Németországban hamarosan már nem lesz büntetendő, ha az orvosi rendelők részletes tájékoztatást nyújtanak az abortuszról – jelentette be a szövetségi igazságügyi miniszter hétfőn Berlinben.

Az MTI tudósításában azt írja, Marco Buschmann elmondta:

megszüntetik azt a tarthatatlan jogi helyzetet, hogy a művi terhességmegszakítással foglalkozó orvosok nem adhatnak nyilvános tájékoztatást tevékenységükről a büntetés kockázata nélkül. Tarthatatlan, hogy bárki bármit terjeszthet az interneten az abortuszról, kivéve a szakembereket

– emelte ki a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa.

Az érintett nők helyzete éppen elég nehéz, nem szabad tovább nehezíteni – tette hozzá, utalva a büntetőtörvénykönyv 219a paragrafusára, amely szerint a magzatelhajtást végző orvosok ugyan tájékoztathatnak arról, hogy vállalnak ilyen beavatkozást, de részleteket nem hozhatnak nyilvánosságra.

A miniszter ismertette, hogy elkészítették és tárcaközi egyeztetésre indították a paragrafus hatályon kívül helyezéséről szóló javaslatot.

Németországban a terhességmegszakítás elvileg nem engedélyezett, de bizonyos feltételek mellett nem is büntetendő. A terhességet az első 12 hét alatt lehet megszakítani, a döntésről folytatott hivatalos konzultáció után. Az abortusz később sem büntetendő, ha a terhes nő életveszélyben van, vagy súlyos fizikai vagy lelki sérülés fenyegeti.

A törvénykönyvben szereplő megnevezés szerint „a terhességmegszakítás reklámozásánák” tiltásáról szóló paragrafus hatályon kívül helyezése a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és az FDP decemberben megalakult kormányának első nagyobb társadalompolitikai vállalkozása.

A náci diktatúra idejéből származó paragrafust legutóbb 2019-ben módosította a szövetségi parlament (Bundestag), akkor vezették be, hogy az orvosok büntetés nélkül nyilvánosságra hozhatják, hogy végeznek terhességmegszakítást. A szociáldemokraták az akkori koalíciós partnerre, a CDU/CSU jobbközép pártszövetségre tekintettel elzárkóztak a nagyobb szabású változtatásoktól, bár jelezték, hogy egyetértenek a reformtörekvésekkel.

Marco Buschmann a tájékoztatón kiemelte, hogy a tervezett reform nem változtat azon az alapelven, hogy a magzati élet védendő. Ugyanakkor az orvosok által az abortuszról nyújtott tényszerű tájékoztatás nem lehet többé büntetendő.

Az abortuszt „dicsérő és a durván sértő reklámok természetesen továbbra is tilosak maradnak, az orvosok szakmai magatartási kódexének megfelelően”

– idézték a tárca közleményében Marco Buschmannt, aki rámutatott, hogy a tartományi orvosi kamarák szakmai magatartási kódexei tiltják az ilyen dicsérő reklámokat.

A CDU/CSU – amely a decemberi kormányalakítás óta a Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja – elutasítja a paragrafus törlését. Elisabeth Winkelmeier-Becker, a parlament jogi bizottságának CDU-s elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak azt mondta, hogy a mainstream ugyan ellenzi a jelenlegi szabályozást, „de nemcsak az anya önrendelkezési jogáról van szó, hanem a meg nem született gyermek életéről is2, az pedig egyszerűen nem igaz, hogy a 219a paragrafus miatt nem lehet információt szerezni a terhességmegszakításról.

Hozzátette: megfelelő az a szabály, hogy az orvosok nem részletezhetik rendelőjük honlapján a beavatkozás részleteit, mert igen nehéz szétválasztani a tájékoztatást és a reklámot. Ha például azt írják, hogy az illető szinte semmit sem érez a beavatkozás során, akkor ez vajon még információ vagy már reklám – vetette fel a képviselő.

Silvia Behrer, a CDU és a CSU közös frakciójának családpolitikai szóvivője a Die Welt című lap hírportálján idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy a reklámtilalom az abortuszra épülő üzleti modellek kialakulását hivatott megakadályozni. A kormánypártok által erőltetett reform az abortusz bagatellizálásával járna, amely nemcsak erkölcsileg, hanem alkotmányjogilag is rendkívül problematikus – tette hozzá.