Márki-Zay: "Orbán Viktor az államadósság drámai felduzzasztásával igába hajtja a magyar nemzet fejét"

Márki-Zay: "Orbán Viktor az államadósság drámai felduzzasztásával igába hajtja a magyar nemzet fejét"

Több mint 10 éve mondta Orbán Viktor, hogy az „államadósság egy ellenség”, amelyet ha nem győzünk le, akkor az legyőz minket.

- idézte fel Márki-Zay Péter csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében. A kormányfő azon szavaira is emlékeztetett, miszerint egy „nemzetet kétféleképpen lehet leigázni, karddal vagy adóssággal”. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint ma már kimondható:

Orbán Viktor az államadósság drámai felduzzasztásával igába hajtja a magyar nemzet fejét, és arra a pályára állt, amitől bő évtizede még féltette az országot.

Márki-Zay Péter a témába vágó számokat illetően kifejtette, 2021-ben 1404 milliárd forintot költött el a kormány az államadósság finanszírozására, többet, mint valaha, és szerinte ez az összeg idén tovább fog nőni.

Ráadásul az utóbbi két évben úgy szállt el az államadósság, hogy abból nem a nehéz helyzetbe került magyar kisvállalkozásokat és munkavállalókat mentették, hanem a NER-es haverokat, a fideszes kiváltságosokat gazdagították

- fogalmazott a kormányfőjelölt, egyben azt is leszögezve:

Nem adósíthatjuk el az országot, nem élhetjük fel a jövőt a jelenben, hiszen felelősséggel tartozunk nem csupán a jelen, de a jövő generációk felé is.

Márki-Zay Péter: Orbán történelmi csúcsra vitte az államadósságot

Saját közösségi oldalán írt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter arról, hogy történelmi csúcson van a magyar államadósság. A politikus szerint Orbán Viktor 2010-ben nem ezt ígérte. „A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint 42 106 milliárd forintra rúg a magyar államadósság mértéke, ami történelmi csúcs...

Ugyanakkor Márki-Zay úgy véli, a felelős gazdálkodás nem egyenlő a szűkmarkú és szűk látókörű gazdálkodással. A felelős gazdálkodás előre tekint, és a társadalmi hasznosságot, a társadalom többségének érdekét tartja szem előtt a kiadások tervezésénél - tette hozzá az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje, majd megígérte: 

A kormányváltás után véget vetünk az eladósodásnak, és olyan felelős, beruházó költségvetési politikát folytatunk, ami a jövőnket építi.