Maruzsa Zoltán: „Akik a jövő héten érettségiznek, ne teszteljék a teraszok nyitvatartását!"

Maruzsa Zoltán: „Akik a jövő héten érettségiznek, ne teszteljék a teraszok nyitvatartását!"

A kormányinfót követően az operatív törzs is kamerák elé állt csütörtökön. A tájékoztatón Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az érettségikkel kapcsolatban tisztázta: nem lesznek szóbeli vizsgák, egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhat, másfél méteres védőtávolsággal. A védőmaszk használata a felügyelő tanároknak kötelező a vizsga alatt.

A jelentkezők 400 ezer vizsgát teljesítenek: 180 tárgyból 322 ezret középszinten. Szóbeli kizárólag azon tárgyakból tehető, amelyben csak szóbeli vizsga van.

Akik a jövő héten érettségiznek, ne teszteljék a teraszok nyitvatartását

– hangsúlyozta az államtitkár.

A nyitásról Maruzsa elmondta, május 10-ig a felsősök még digitális munkarendben tanulhatnak, a nyitást a járványszámok és az oltottsági adatok indokolják.

Továbbá személyes élményére is szánt időt a sajtótájékoztatón: másodikos kislánya szeme ugyanis ragyogott, amikor újra iskolába mehetett.

Kitért arra is, amennyiben fertőzött diákot, gyermeket látnak, az egész csoportot, osztályt hazaküldik. A kollégiumokba ingyenes teszteléssel, illetve külön igazgatói engedéllyel visszatérhetnek a tanulók.

A felvételik kapcsán ismertette: idén 103 ezer diák felvételizett középfokú intézményekbe, 72 százalék az első helyen megjelölt helyen folytathatja tanulmányait, a 6 és 8 osztályos gimnáziumok iránt pedig csökkent az érdeklődés. Hozzátette, aki nem jutott be oda, ahova akart, május második hetétől újra nézelődhet az Oktatási Hivatal honlapján.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese arról számolt be:

  • szerdán 551 maszktalant találtak a rend őrei,
  • üzletbezárásra nem került sor,
  • 126 személy ellen intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt,
  • míg a korridorokon 54 intézkedés történt,
  • hatósági házi karanténban 31 133-an vannak, s 2053-an követhetők mobilon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, a lakosság 39 százaléka beoltott, illetve 400 ezer Sinopharm vakcina érkezett, míg 44 400 Moderna jövetelét várják még. 

Néhány napja kizárólag rajtunk, magyar állampolgárokon, egyéneken múlik, hogy beoltatjuk-e magunkat. Ehhez az kell, hogy regisztráljunk és időpontot is foglalhatunk már

– fogalmazott, kiemelve, újraindul az egynapos sebészeti ellátás időpontfoglalás ellenében. 

Bejelentette, visszavonja a látogatási tilalmat a „szakosodott szociális intézményekben": az intézményben lakókat az látogathatja, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, ő magával viheti a 18 éven személyt is. Aki védett, kimehet az intézményből, azonban 72 órán túli visszatérés esetén negatív teszteredménnyel kell rendelkeznie. 

Müller Cecília azt is elmondta, aki nem kérte az intézményekben az oltást, továbbra is megteheti.