A rendészeti bizottság előtt számolhat be a Katasztrófavédelem vezetője a Mátrai Erőműben történt üzemzavarról

A rendészeti bizottság előtt számolhat be a Katasztrófavédelem vezetője a Mátrai Erőműben történt üzemzavarról

Egy év alatt másodjára került a hírekbe a Viresol Kft. neve. Először júliusban habzott és bűzlött a Bene-patak vize, feltételezhetően a Mészáros Lőrinc nevéhez köthető cég miatt, majd most újra a Viresol neve került elő a Mátrai Erőműben tapasztalt üzemzavar és az egyéb szennyeződések után.

Nem engedték be a jobbikos országgyűlési képviselőket a Mátrai Erőműbe, hogy a helyszínen tájékozódjanak a múlt heti súlyos környezetszennyezéssel kapcsolatban. A cég PR osztályvezetője azt válaszolta, hogy erre idén már nincs lehetőség és üzemzavarról nincs tudomásuk. Az ellenzéki politikusok azonban nem hagyják, hogy a miniszterelnök strómanjaként számon tartott milliárdos üzemében történteket eltusolják. 

Stummer János az Alfahírnek azt mondta, a PR-osztály közlésével ellentétben az erőmű dolgozóit belső levélben tájékoztatták arról, hogy gázok okoztak, szem- és bőrirritációt, rosszullétet az üzem területén, ezek a gázok okolhatók a munkatársak nyakláncainak és fémpénzeinek elszíneződéséért is. A Jobbik alelnöke hozzátette, hogy sajtóhírek szerint a katasztrófavédelem munkatársait először nem akarták beengedni a Viresol Kft. területére, egy időre le is állították az üzem működését.

A Belügyminisztérium munkatársához fordulok, hogy adjon az ügyben tájékoztatást, hogy pontosan mi is történt. A helyben lakóknak és az országban mindenkinek jogában áll tudni, pontosan milyen szennyezés is történt.

Dudás Róbert, a Jobbik Heves megyei országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a helyben élők nem nyugodtak. Nem tudják például, hogy a Bene-patakba kerülhetett szennyeződés megfertőzte- e az ivókútjaikat, ahogyan azzal sincsenek tisztában, hogy a termőföldekre milyen hatással van a szennyeződés.

Nagy a felháborodás és a bizalmatlanság,

hiszen fél év alatt másodjára tapasztalható szennyezés a patakban, féltik lakóhelyüket és féltik egészségüket az itt élők. 

A körzetben lakó képviselőként minden szinten képviselni fogom az itt élők érdekét így a parlamenten kívül a Heves Megyei Katasztrófavédelemmel és a térség polgármestereivel is felveszem a kapcsolatot. Célom, hogy fény derüljön arra mi is történt a Mészáros-cégekben a szennyezés pedig megszűnjön.

A Viresol Kft.-t a nyári szennyezés miatt már megbírságolták, de a cég vitatja annak jogosságát. 

Mátrai Erőmű: "Üzemzavarról nincs tudomásunk." Most nyilvánosságra hozzuk a teljes jelentést!

Három jobbikos országgyűlési képviselő szerette volna meglátogatni a Mátrai Erőművet, ám a cég PR osztályvezetője szerint erre idén már nincs lehetőség. Emellett azt is közölte, hogy "üzemzavarról nincs tudomásuk". Stummer János, Nunkovics Tibor és Dudás Róbert képviselők a múlt heti üzemzavar és baleset miatt szerettek volna a helyszínen tájékozódni a helyzetről.

Nunkovics Tibor, a Jobbik környezetvédelmi szakpolitikusa szerint az álságos PR-tevékenység ellenére valószínűleg lassan kiderül, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Viresol kft. lehet érintett a szennyezésben, ugyanis az ő tevékenységük volt az, ami kihathatott az erőműre, mivel közös víztározót használ mindkét cég. Azt kifogásolta, hogy a Katasztrófavédelem visszatartotta az információkat, hiszen

nemcsak a munkavállalókat kellett volna egy belső levélben tájékoztatni a történtekről, hanem a közvéleményt is.

Az embernek az az érzése az üggyel kapcsolatban, mint egykoron Csernobil esetében - természetesen nem a helyzet súlyosságát tekintve, hanem azt, hogy mindenki titkolózik, senki sem mond konkrétan semmit arról, mi is történt pontosan a Mészáros-üzemek területén.

A képviselő szerint azt is fel kell tárni, hogy a szennyeződés milyen mértékben károsíthatta az élővizeket. A Bene-patak a Tarnába ömlik, a Tarna pedig a Zagyvába, azaz az üzemzavar nemcsak az erőmű közvetlen közelében okozhatott károkat. Nunkovics szerint azt is ki kell deríteni, hogy ki állja a keletkező károk utáni helyreállítás költségeit.

Parlamenti bizottság elé kerülhet az üzemzavar

Az üzemzavar miatt kezdeményezte a Honvédelmi és rendészeti bizottság összehívását Varga-Damm Andrea, a testület jobbikos tagja.

Minden érintettnek joga van megtudni, hogy mi történt pontosan Mészáros Lőrinc cégeinél, ezért az ülésre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének beidézését is kezdeményezem, hogy személyesen tegyen jelentést a vizsgálatról.