Matuzsálemek: egy 97 éves síita pap után 93 éves vezetőt választottak a Szakértők Tanácsának élére

Matuzsálemek: egy 97 éves síita pap után 93 éves vezetőt választottak a Szakértők Tanácsának élére

Mindössze négy évvel "fiatalabb" az iráni legfelsőbb politikai és vallási vezető kinevezéséért felelős tanács új feje.

Egy 93 éves síita papot választottak meg az iráni legfelsőbb politikai és vallási vezető kinevezéséért felelős Szakértők Tanácsának élére - jelentette a helyi hírügynökség, az ISNA.

A most megválasztott Mohamed Ali Mohavedi Hermáni a 97 éves Ahmad Dzsannati helyét veszi át

- adta hírül az MTI.

A tanács 88 síita papból áll, akiket nyolc éves ciklusra választanak. Az iráni legfelsőbb vezető halála esetén a tanács tagjai jelölik ki az ország új legfőbb vallási és politikai vezetőjét.

Lapunk is beszámolt arról a hétvégén történt helikopterbalesetről, amelyben Ebrahim Raiszi iráni elnök és a külügyminiszter, Hoszein Amirabdollahián meghalt, a tanács egy tagja, Mohamed Ali Ale Hasem is életét vesztette. A helikopter vasárnap délután, feltehetően a rossz időjárási körülmények miatt szenvedett balesetet az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, a most 85 éves Ali Hamenei ajatollah az iszlám ország legbefolyásosabb embere.

Elemzők szerint egyébként a tragikus baleset következtében kaotikus belpolitikai időszak várható Iránban a közeljövőben.

(Címlapkép: Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője voksolni érkezik az iráni parlamenti választások második fordulójának napján, 2024. május 10-én Teheránban. MTI/AP/Vahid Szalemi)