Még nem gyanúsított meg senkit a rendőrség az M1-esen történt tömegbaleset kapcsán

Még nem gyanúsított meg senkit a rendőrség az M1-esen történt tömegbaleset kapcsán

Szigoríthatják a jogszabályokat.

Már közel három hete zajlik a vizsgálat, azonban egyelőre nincs sok konkrétum a március 11-én történt halálos áldozattal is járó tömegbaleset ügyében.

Ugyanakkor az Alfahírt a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta, hogy a Közlekedésrendészeti Főosztályon a

közúti baleset okozása vétségének gyanúja miatt a büntetőeljárás,

a halálos tömegszerencsétlenség okának és körülményeinek tisztázása - szakértők bevonásával - folyamatban van.

"Gyanúsított jelenleg nincs"

- tették hozzá.

Érdeklődésünkre csak annyit válaszoltak, hogy a büntetőeljárásban eddig eltelt 19 napján elvégzett nyomozási cselekményekről a rendőrség egyelőre nem ad tájékoztatást. A nyomozás addig fog tartani, amíg az összes tény, körülmény feltárása, vizsgálata meg nem történik -

"bizonyára megérti, ez jelenleg nem prognosztizálható"

- fogalmazott a vármegyei rendőrség kommunikációs osztálya.

A vizsgálat végeredménye nemcsak az esetleges felelősség kérdése miatt fontos. Ugyanis Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára egy írásbeli kérdésre tegnap leszögezte:

"Amennyiben a nyomozás a jelenlegi szabályozási háttér módosítására vonatkozó megállapításokat tesz, akkor megkezdődhet az érintett jogszabályok felülvizsgálata".

Egyébként a Szegedi Tudományegyetem geográfusai szerint a klímaváltozás és az intenzív földhasználat is hozzájárult a porvihar kialakulásához, amely szerintük a fő oka volt az M1-es autópályán március 11-én történt tömegbalesetnek.

A tragikus balesetben 41 gépjármű volt érintett. Egy férfi meghalt, további 39 ember megsérült; ketten életveszélyesen, tizenketten súlyosan, huszonöten könnyebben.

Címlapkép: Kiégett és sérült gépjárművek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. - MTI/Lakatos Péter