Megható fejlemények: százával érkeznek haza Palmürába

Helyszíni források szerint ezúttal tíz, nőket és gyermekeket is szállító busz érkezett az ókori romokról híres városba, miután két napja már 400 civilt sikeresen visszatelepítettek.

A dzsihadisták tízhónapos hatalmából egy aláaknázott, üres város maradt vissza. A robbanószerkezeteket szíriai és orosz tűzszerészek hatástalanították, mielőtt az emberek visszatelepítését megkezdhették. A hazatérők azon szerencsések közé tartoznak, akik még a terrormilícia bevonulásakor el tudtak menekülni, sokakat a hadsereg előrenyomulása elől most visszahúzódó IÁ magával hurcolt.

Eközben az IÁ újabb katonai vereségeket szenvedett el. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint szíriai lázadók péntek éjjel sikeresen kiűztek két, az IÁ-val szövetséges milíciát a jordániai határhoz és az Izrael által megszállt Golán-fennsíkhoz közeli, délnyugati Taszíl településről. Egy nappal korábban felkelő milíciák elfoglalták a dzsihadisták fő északi határátkelőhelyét. Az Aleppó tartományban található er-Rái volt a dzsihadisták legfontosabb útvonala Törökország felé, ahonnan erősítést és fegyvereket kaptak.