Mégis Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna marad a Kétfarkú Kutya Párt két társelnöke

Mégis Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna marad a Kétfarkú Kutya Párt két társelnöke

Bár a két ellenzéki politikus váratlan módon lemondott, végül a tagság újra megerősítette őket pozíciójukban a megkomolyodó párt élén. De mire futhat ki ez az egész krízis?

Korábbi, vasárnap történt lemondásuk dacára mégsem mond le a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) két társelnöke, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna (Suzi) – derült ki a párt Facebook-posztjából.

Ugyanis azt közölték,

a Kutyapárt hétfő esti rendkívüli taggyűlése 54 igen, 1 nem szavazattal és 1 tartózkodással megerősítette társelnöki pozíciójában Kovács Gergőt és Döme Zsuzsa Suzit.

A megkomolyodás útjára lépett viccpárt tagsága ezúttal azt is támogatta (53 igen és 4 nem szavazattal), hogy Kovács induljon a XII. kerületi polgármesterjelölti előválasztáson.

Kisebb belső válság kerekedett

A múlt hét végén azonban derült égből csapott le a hír, hogy Kovács Gergely a pártban lévő feszültség miatt mégsem indul a hegyvidéki polgármesteri székért az önkormányzati választáson, mivel a tagság többsége ezt nem támogatta. Majd ez odáig jutott, hogy Döme Zsuzsannával együtt lemondtak. A tagság jelentős hányada viszont igyekezett marasztalni őket, így hétfő estére rendkívüli taggyűlést hívtak össze.

Nem csoda, hogy úgy tűnt, áll a bál az MKKP berkein belül.

Ezt megelőzően egyébként az MKKP tagsága nem támogatta egyértelműen az ellenzéki előválasztáson való részvételt, melynek megnyerése esetén Kovács Gergely volna a közös jelölt, és a Kutyapárt 12-ből 8 kerületben tudna egyedüli jelöltet állítani a Fidesz–KDNP jelöltjeivel szemben. Egyes párttagok úgy vélték, az előválasztáson való részvétel a párt eddigi alapelvébe ütközne, még ha önkormányzati választásról is lenne szó.

De mire futhat ki az ügy?

A Kutyapárt egy lépésre van attól, hogy komoly legyen, és ezt a tagság is tudja

– fogalmazott a Népszavának Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző a mostani fordulatok kapcsán. Úgy látja, a hatalom közelében nem lehet teljesen ártatlannak maradni, ugyanakkor ez a folyamat természetes egy fejlődő pártnál. Szerinte racionális a Hegyvidékkel kapcsolatos részvételi ajánlattal élniük.

Bár június 9-én EP-választást is tartunk, és a Kutyapárt esélyes lehet egy, vagy akár két EP-mandátum megszerzésére is, de nagy kérdés, hogy a napokban lezajlott események okozta arcvesztés miben változtathat ezen a helyzeten.

Elképzelhető, hogy akár az ellenzék politikai térkép teljes átrajzolása is múlhat azon, hogy megugorják-e majd az 5 százalékos bejutási küszöböt.

(Címlapkép: Magyar Kétfarkú Kutya Párt - Facebook)