Megtakarításainkat veszi célba a Nagy Márton-féle Gazdasági Kabinet

Megtakarításainkat veszi célba a Nagy Márton-féle Gazdasági Kabinet

Gyűjtögetünk, gyűjtögetünk, aztán a gazdaság meg nem pörög? A tárcavezető megoldja.

Megkezdte őszi munkáját a Gazdasági Kabinet, melynek első ülésén a Kabinet tagjai áttekintették a globális és európai gazdasági folyamatokat, különös tekintettel a magyar gazdaság helyzetére – jelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kabinet egy „újraindítási akcióterven” dolgozik, amelynek részeként jórészt bejelentett vagy beígért intézkedéseket vizsgáltak meg.

A kabinet is megszakértette, hogy „a hosszú távú lekötött megtakarításokat miképpen lehetséges opcionálisan, a lakosság döntésének függvényében, adómentesen felhasználni otthonteremtés céljából”.

Ez annyit tesz,

az államnak égető szüksége van a megtakarításainkra. Nagy Márton már dolgozik az ügyön.

Részleteket nem közöltek, de a HVG szerint az NGM egy ideje nehezményezi, hogy a lakosság túl sokat fordít megtakarításokra, fogyasztásra túl keveset, így a „válságálló” magyar gazdaság nem pörög, és nem jönnek az adóbevételek. Egy dologra azonban még mindig hajlandók vagyunk félretenni és költeni: a lakhatásra. Nagy Márton levonta a következtetést:

" A lakosságnak a lakhatási kérdések, a lakhatás biztonsága fontosabbak, mint akár a magasabb élelmiszer-fogyasztás. A lakhatás fontosabb, mint a fogyasztás helyreállítása"

– mondta korábban.

Ebben látta meg a lehetőséget a nemzetgazdasági miniszter, és ezért vizsgálta meg a kabinet, hogy megtakarításainkat hogyan lehet adómentes otthonteremtésbe csatornázni. A HVG rámutat: bár az ingatlanberuházás megtakarításnak számít, egy állampapír-befektetés nemzetgazdasági-költségvetési szempontból annyiban kedvezőbb, hogy építőipari, ingatlanpiaci forgalmat generál.

Kérdéseket vet fel, hogy hogyan befolyásolná az államadósság-finanszírozást, ha a kormány lehetővé tenné, hogy a lakosság – kellően vonzó kondíciókkal – inkább ingatlanbefektetésekbe forgassa át az állampapír-állománya egy részét.

(Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán)