Szabadlábon maradhatott a mentelmi joga miatt szabadult késes-baltás támadó

Kamupártos mentelmi joga miatt szabadult, de nem vitték vissza.

Előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete – ez a vád dr. K. Gyulával szemben. A volt NAV-os igazgatóhelyettes a vád szerint

egy vitát követően 2015. február 25-én Konyáron késsel és baltával sebesítette meg adóellenőrként dolgozó párját, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Aztán március közepén, a kampányhajrában jött a hír, hogy a vádlott az Összefogás Párt országos listáján országgyűlési képviselőjelöltként szerepel. Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései alapján pedig a képviselőjelölteknek a képviselőkkel azonos mentelmi joguk van, tehát lényegében bárki kijöhet a börtönből, akit egy ilyen listára feltesznek. A bíróság így március 20-án a büntetőeljárást felfüggesztette, de a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél viszont rögtön indítványozta a mentelmi jogának felfüggesztését.

Az első döbbenetes döntés pont az volt, amikor az NVB elutasította a mentelmi jog felfüggesztését, tehát dr. K. Gyula szabadlábon maradhatott és folytathatta kamupárti jelöltségét. Ezt követően újabb érdekesség, hogy a férfi a választások előtt két nappal visszalépett a jelöltségtől, kérve a büntetőeljárás folytatását, lemondva mentelmi jogáról is.

Ennek ellenére az Alfahír megtudta, hogy

a vádlott a mai napig szabadlábon védekezik, előzetes letartóztatását ugyanis a mentelmi jogának megszűnése után sem rendelték el újra.

Az Alfahír megkeresésére a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője, Sterné dr. Deák Andrea közölte, hogy dr. K. Gyula ellen folyamatban lévő eljárásban a 2018. május 23-án megtartott tárgyaláson sem lett elrendelve előzetes letartóztatás, Dr. Toma Attila szóvivő pedig külön kérdésünkre pontosította, hogy igen, ez azt jelenti, hogy

dr. K. Gyula vádlott az ellene folyó büntetőeljárásban szabadlábon védekezik.

Az előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolt férfi tehát annak ellenére szabadlábon maradhatott, hogy elengedését csak a pár hétig tartó mentelmi jogának köszönhette. Ha egykori élettársa nem értette, hogy az őt többször nyakon szúró és baltával fejbevágó férfi egyáltalán hogyan kerülhetett szabadlábra, bizonyára ezt sem lesz könnyű megértenie.