A Médiatanácshoz fordul a Magyar Lapkiadók Egyesülete Merkely Béla ügyvédjének lépése miatt

A Médiatanácshoz fordul a Magyar Lapkiadók Egyesülete Merkely Béla ügyvédjének lépése miatt

A Lapkiadók a Media 1-nek küldött közleményükben határozottan elítélik Merkely Béla ügyvédjének, Péntek Zoltánnak lépését, miután Merkely nevében korábban felszólította lapunk tárhelyszolgáltatóját, hogy tegye elérhetetlenné az Alfahír egyik tartalmát, azt ugyanis a rá vonatkozó rész miatt Merkely jogsértőnek gondolja. Az Alfahír szolgáltatója ugyan megtagadta a megkeresést, azonban a cikket átvevő két másik portál, a Propeller és az Ezalenyeg.hu esetében a sérelmezett tartalom elérhetetlenné vált.

Újabb fegyver kerülhet a kormányoldal kezébe a Merkely ügyvédje által alkalmazott cikkeltávolítási módszerrel

Ahogy arról korábban beszámoltunk, most már nem a bíróságokon keresztül igyekeznek a NER-közeli szereplőkről kínos tényeket közlő cikkeket eltávolíttatni, hanem az adott portálok domain-regisztrátorainál próbálkoznak egy-egy cikk eltüntetésével az ezzel megbízott jogi képviselők. Merkely Béla ügyvédje az alábbi cikkünket próbálta meg töröltetni ezzel a módszerrel az elmúlt héten:

A Magyar Lapkiadók Egyesülete nem nevezte meg ugyan Péntek Zoltánt, de úgy foglalt állást, hogy  

az ügyvédek olyan jogi eszközhöz nyúlnak ilyenkor, mely teljességgel ellentétes az eredeti jogalkotói szándékkal. Ez az eljárás a szerzői jogi és védjegy jogi sérelmeket hivatott orvosolni, nem pedig a vélelmezett személyiségi jogok sérelmének megakadályozására szolgáló jogi eszköz.

A Médiatanácshoz fordulnak és azt javasolják, mindenki ellenőrizze a szolgáltatójával kötött szerződését.

Ezt megelőzően Bodolai László ügyvéd, médiajogász is a vonatkozó jogszabályok nyomán fogalmazott úgy, hogy akár kártérítést is követelhetnek az Ezalényeg.hu és a Propeller.hu hírportálok tulajdonosai a tárhelyszolgáltatóiktól.

Bodolai: Kártérítést követelhetnek azok a portálok, akinek cikkeit elérhetetlenné tette Merkely ügyvédje

Akár kártérítést is követelhetnek az Ezalényeg.hu és a Propeller.hu hírportálok tulajdonosai a tárhelyszolgáltatóiktól, amennyiben igaz, hogy a szolgáltatók Merkely Béla ügyvédjének felszólítására elérhetetlenné tették az említett hírportálok bizonyos tartalmát - közölte Bodolai László ügyvéd, médiajogász a Média1 érdeklődésére. Bodolai szerint a tárhelyszolgáltatók ezzel megsérthették a médiatörvényt és olyan jogszabályt (Ektv.)