Válság van, na: bent hagyták a profitot a cégekben a Mészáros-gyerekek

Válság van, na: bent hagyták a profitot a cégekben a Mészáros-gyerekek

A 2018-as 23 milliárd után tavaly „csak” 17 milliárd forint bevételt ért el a Fejér B.-Á.-L. Zrt., mely a felcsúti oligarcha-gázszerelő, Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége. A Beatrix, Ágnes és az ifjabb Lőrinc nevével fémjelzett cég azonban most a negyedére, 1,5 milliárdra esett bevételt nem vette ki a cégből – írja az Mfor.

A gazdasági szakportálnak az is feltűnt, hogy a korábbi években elkönyvelt 2, illetve 20 millió forintos hirdetés, reklám, propaganda elnevezésű könyvelési soron 2019-re már 544 milliót tüntettek fel. A szaklap szerint vagy valamelyik focicsapatot szponzorálhatták meg ekkora tételben (az eszéki vagy a felcsúti klub esélyes erre), vagy a KESMA alá tartozó valamelyik fideszes propagandatermék lehet az, amely ezt a nem jelentéktelen összeget zsebre vágta.

Megjegyezzük, a Fejér B.-Á.-L. Zrt. tulajdonosi szerkezetében és osztalékelosztási rendszerében jelentős változás állt be. Ahogy arról lapunk is beszámolt, 2019 márciusában a gyerkőcök cégében egy darab, újonnan kibocsátott, 600 ezer forint névértékű részvénnyel 10,6 százalékos részesedést szerzett Lőrinc apuci. A részvény azonban speciális, osztalékelsőbbséget biztosító papír, ráadásul a tulajdonosok (Mészáros Lőrinc és három gyermeke) egyhangúlag úgy döntöttek, az osztalékelsőbbséget biztosító részvény révén Mészáros Lőrinc a kifizetendő osztalékból a 10,6 százalékos tulajdonosi aránynál jóval magasabb, 50 százalékos arányra tarthat igényt.

Az Mfor átnézte a Mészáros-gyerekek többi cégét is, és azt találták, hogy osztalékot egyikből sem vettek ki.

Ahogy ugyancsak bent hagyta a profitot az alcsútdobozi golfklubot üzemeltető cégben, a Máriavölgy Zrt.-ben az apuka, Mészáros Lőrinc is – írja ugyancsak az Mfor. Ebben a hírérték az, hogy a vállalkozás újra nyereséges, ezt ugyanis 2008 óta nem mondhatták el magukról. Egyébként a pénzkivétel súlyos gondokat okozott volna a cégnek, mivel a vállalkozás saját tőkéje továbbra sem éri el a jegyzett tőke mértékét.

Érdekesség, hogy 2019-ben a golfklub életében is jelentős változás állt be: a földterületeket birtokló PSU Kft.-t Csányi Sándor OTP- és MLSZ-vezér fia, Attila eladta Orbán Győzőnek, a miniszterelnök édesapjának. Mészáros Lőrinc cége tehát Orbán Viktor apjának cégétől bérli a területet változatlanul 12,4 millió forintért.