Mészáros Lőrinc cége közművesítheti az iváncsai különleges gazdasági övezetet

Mészáros Lőrinc cége közművesítheti az iváncsai különleges gazdasági övezetet

19,8 milliárdos tenderen futott be Mészáros Lőrinc cége a különleges övezetként az önkormányzatoktól elvett iváncsai ipari park közművesítésével - számolt be róla közösségi oldalán a K-monitor.

A felcsúti milliárdos cégének a tenderen nem kellett komoly versennyel szembesülnie, mivel Mészárosék mellett csak a rendszeres konzorciumi partnerük, a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. adott be pályázatot, de az még az elbírálásig sem jutott el.

A beruházást eredetileg Dunaújváros együtt valósította volna meg Iváncsával, erről még az előző fideszes városvezetés idején polgári jogi szerződést is kötöttek, azonban júniusban a kormány rendeletben rúgta ezt fel és a projekttel együtt járó iparűzési adóbevételt a fideszes Molnár Krisztián irányította Fejér Megyei Közgyűlésnek adta oda. Ezzel nagyságrendileg évi 1,5 milliárd forint bevételtől esett el az ellenzéki vezetésű város.

Kálló Dunaújváros ostromáról: egy fideszes megállapodást rúgnak fel a fideszesek

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón kérdésre válaszolva azt mondta, a különleges gazdasági övezetbe tartozó akkumulátorgyár gazdasági hasznát azért nem láthatja Dunaújváros, mert a törvény szerint megyei jogú város nem tartozhat ilyen övezetbe. Csakhogy a miniszter indoklása ott sántít, hogy a beruházás konkrétan a Modern Városok Program dunaújvárosi fejlesztéseihez kötődik, amihez a mezőföldi nagyváros nem is kevés erőforrással járult hozzá.

Iváncsán a dél-koreai SK Innovation egy akkumulátorgyárat épít, azonban ahogy arról korábban az Alfahíren beszámoltunk, a gyár egy kiváló minőségű (harminc aranykoronás) szántóföld helyén épül majd fel. Kálló Gergely, a térség jobbikos országgyűlési képviselője erről akkor azt mondta, hogy a megye területfejlesztési koncepciójában benne van, hogy a zöldmezős beruházások helyett rozsdaövezetekbe, illetve barnaövezetekbe kell építkezni, tehát az egész beruházás rossz koncepció alapján épül.