Mészáros és Tiborcz köre a vártnál 79 százalékkal drágábban újíthatja fel a Zichy-kastélyt

És még adókedvezmény is jár mellé.

A Fejér-B.Á.L. Zrt. igazi amerikai álom magyar módra. A felcsúti központú céget eredetileg B.Á.L. Zrt. néven hozták létre 2015 nyarán, a név Mészáros Lőrinc három gyermekének keresztnevére (Beatrix, Ágnes, Lőrinc) nevére utal, ugyanis ők a részvényesek. És hogy miért amerikai álom: a cég már az indulás évében fél év alatt csaknem 1,2 milliárdos forgalom mellett 65 milliós profitot hozott, 2016-ban pedig a forgalma 3,2 milliárd lett, amihez 319 milliós nyereség járult.

A másik pályázó, a Magyar Építő a Mészáros és Tiborcz nevével fémjelzett érdekkörhöz tartozik: a cégnek alig több mint egy hónapja még igazgatósági tagja volt Pálffy Balázs, aki sajtóhírek szerint Mészáros Lőrinc vőjelöltje (volt), de jelenleg is igazgatósági tag az Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal jó viszonyban levő Épkar-vezér ifj. Szeivolt István. A Magyar Építőben 78 százalékos (azaz abszolút többségi) részesedéssel bír az a Körösaszfalt Zrt., melynek tulajdonosai a Szeivolt-féle Épkar, valamint a Tiborcz Istvánhoz köthető WHB, de egészen idén nyárig megtalálható volt a tulajdonosok között Mészáros Lőrinc bizalmasának, Szíjj Lászlónak Duna Aszfaltja is.

Nos, az EU-s közbeszerzési értesítőben ma megjelent hirdetmény szerint ez a két cég újíthatja fel a zsámbéki Zichy-kastélyt. És ha arra gondolunk, hogy pár éve busás adókedvezmény is jár a kastélyfelújításokért, akkor egyáltalán nem tűnik rossz biznisznek. Pláne úgy nem, hogy az eredetileg becsült 963 196 923 forintos összeghez képest csaknem 80 százalékkal magasabb, 1 724 198 641 forintos ajánlatot tett a Mészáros–Tiborcz üzleti köréhez tartozó konzorcium. Fenti összegből 82 millió forint a tartalékkeret.

Kizárások mondvacsinált indokkal?

Ezt a méregdrága ajánlatot gyakorlatilag versenytárs nélkül tehették, a többi pályázót ugyanis elég furcsa indokokkal zárták ki a versenyből. A közbeszerzési adatbázisban elérhető összegezés szerint például az ugyancsak pályázó EB Hungary Invest Kft. nem töltötte ki a cég képviselőjére vonatkozó „Születési hely”, valamint „Ország” sorokat, valamint nem nyújtott be aláírási címpéldányt.

A legmeghökkentőbb azonban a Laterex Építő Zrt. kizárásának indoka. A kiíró a kötbér mértékét egy tizedesjegyre kérte megadni, a Laterex pedig két tizedesjegy pontossággal adott ajánlatot.

A kizárások okairól nem állítjuk, hogy jogszabályba ütköznének, de felettébb elgondolkodtatók. Már csak azért is, mert az adatok egy része nyilvános cégjegyzék által megismerhető, vagy épp a matemetikai kerekítés szabályai szerint alkalmazható.

Hogy a kizárt pályázók milyen összegű ajánlatot tettek a kastélyfelújításra, azt a közbeszerzési adatbázis nem tartalmazza. Ezért közérdekű adatigényléssel éltünk a Közbeszerzési Hatóság felé. Amint válaszukat megkapjuk, tájékoztatjuk Olvasóinkat.