Míg az EU-ban csökkent az államháztartási hiány, nálunk az egekbe szökött

Míg az EU-ban csökkent az államháztartási hiány, nálunk az egekbe szökött

Az euróövezetben mérséklődött a GDP-hez mért államadósság is a harmadik negyedévben. Az Orbán-kormány miatt hazánkban viszont csaknem 6000 milliárd forinttal nőtt.

Negyedéves összevetésben a tavalyi harmadik negyedévben csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány és az államadósság az euróövezetben és az Európai Unióban - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn nem végleges adatként.

Mint az MTI írja:

Az euróövezetben és az Európai Unióban is 2,8 százalékra csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány a tavalyi harmadik negyedévben a második negyedévi egyaránt 3 százalékról.

Ugyancsak nem végleges számítások szerint a GDP-arányos államadósság az euróövezetben 89,9 százalékra mérséklődött a második negyedévi 90,3 százalékról, miután 2022 harmadik negyedévében magasabban, 92,2 százalékon állt. Az EU egészében a GDP-arányos államadósság a tavalyi harmadik negyedévben 82,6 százalék volt, alacsonyabb a második negyedévi 83 százaléknál és az egy évvel korábbi harmadik negyedévi 84,6 százaléknál.

Mint arról beszámoltunk, a Pénzügyminisztérium nyilvánosságra hozott tavalyi adatai alapján a költségvetés 4593,4 milliárd forintos hiánnyal zárta a 2023-as évet, emellett a Fidesz-kormány 1200 milliárddal lépte túl az eredetileg 3400 milliárd forintosra tervezett, majd az év közben 3900 milliárdosra kibővített hiánycélt tavaly.

(Címlapkép: Alfahír grafika)