Miközben hazánkban zsugorodott a GDP, az euróövezetben nőtt, az EU-ban pedig stagnált

Miközben hazánkban zsugorodott a GDP, az euróövezetben nőtt, az EU-ban pedig stagnált

A legnagyobb negyedéves csökkenést Lengyelország könyvelte el, a legkedvezőbb adatot pedig Írország produkálta.

A második negyedévben az euróövezetben nőtt, az EU-ban stagnált a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez viszonyítva, éves összevetésben pedig mindkettőben lassult a gazdasági növekedés - adta hírül az MTI.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára szerdán felkerült nem végleges adatok szerint

a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt a szezonálisan kiigazított GDP az euróövezetben és nem változott az EU 27 tagállamában az előző negyedévhez viszonyítva.

Az első negyedévben az euróövezetben nem változott a GDP, az EU-ban pedig 0,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

Az egy évvel korábbival összevetve a második negyedévben 0,6 százalékkal nőtt a GDP az euróövezetben és 0,5 százalékkal az EU-ban. Az első negyedévben mindkét régióban 1,1 százalékos volt az éves növekedés.

Nem végleges adatok szerint a legnagyobb, 3,3 százalékos negyedéves növekedést Írországban regisztrálták a második negyedévben, Litvániában pedig 2,8 százalékost. A legnagyobb csökkenés Lengyelországban volt, 3,7 százalékkal, illetve Svédországban 1,5 százalékkal.

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Írországban nőtt a GDP, 2,8 százalékkal, illetve Romániában 2,7 százalékkal, míg a legnagyobb (3 százalékos) csökkenést Észtországban, illetve (2,4 százalékos) Svédországban mérték. A végleges adatokat szeptember 7-én ismerteti az Eurostat.

Szintén friss hír, hogy Magyarországon a második negyedévben a hazai össztermék 2,4 százalékkal esett vissza a tavalyi év második negyedévihez képest; és az első fél évben is 1,7 százalékkal elmaradt a GDP az előző év azonos időszakitól.

(Címlapkép: Unsplash)