A Fidesz miskolci városházi cenzora az Észak-Magyarország élén

Változás.

"Visszatér a cenzorok, politika komisszárok kora?" - teszi fel a kérdést a hír kapcsán keddi Facebook bejegyzésében Pakusza Zoltán miskolci jobbikos országgyűlési képviselő-jelölt. A politikus azzal indokolja a felvetést, hogy a főszerkesztői székbe Kriza Ákos miskolci fideszes polgármester 

"fő kommunikációs stratégáját ültették, akit sokan csak helyi Habonyként emlegetnek."

Balázsi valóban Kriza egyik legközelebbi bizalmasa, politikai kampányainak egyik kulcsfontosságú szervezője volt az elmúlt években. Pályafutását újságíróként kezdte a nyolcvanas években, 1990 és '94 között az MDF képviselője volt, a közéletbe 2010-ben tért vissza, méghozzá az LMP országgyűlési listáján. Kriza Ákos megválasztása után azonban a borsodi közélet napos oldalát választotta, és

a fideszes önkormányzat tanácsadója lett,

akit sokan a polgármester legközelebbi súgójának tartanak.

Az Észak-Magyarország három másik megyei lappal együtt júliusban sorolt be az egész országot lefedő fideszmédiába. Névleg Heinrich Pecina, a Népszabadságot bezárató osztrák üzletember vásárolta fel, ám, hogy ez valójában mit is jelent, azt aligha mutathatná meg világosabban bármi, mint Balázsi kinevezése. 

Akiről egyébként köztudott Miskolcon, hogy nem csak a polgármesternek ad kommunikációs tanácsokat - de az önkormányzati lapnak és tévének is. Utóbbiakat pedig ajánlatos megfogadnia mindenkinek, aki szeretne másnap is bemenni dolgozni. 

"A reggeli értekezlet előtt és általában a politikai anyagok kapcsán is egyeztetni kell. A városházán döntik el, milyen témákkal foglalkozhatunk és hogyan, minimális mozgásterük sincs az állásukat féltő újságíróknak."

 - írta egy héttel ezelőtt a főszerkesztő-váltás megszellőztető Miskolcról, szabadon helyi Facebook oldal a Miskolc Televíziónál dolgozó forrásukra hivatkozva. 

A rendszer működésére jó példa, hogy az önkormányzat cége által működtetett minap.hu a múlt héten - eltérve a sok éves gyakorlattól - közölte, hogy Pakusza Zoltán jótékony célre fordította a fizetésemelését, majd a hírt

rövid időn belül törölték. 

Hiba a NER-ben: véletlenül megírta a miskolci sajtó, hogy jótékonykodott a jobbikos, de másnapra eltűnt a cikk

Korábban megírtuk: Pakusza Zoltán, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője jótékony célra fordította képviselői béremelését, 100 ezer forintot adott a gyermekmentőknek, 65 ezret pedig kiosztott a közmunkások között. A képviselőtestület 2017 elején döntött a polgármester és a képviselők béremeléséről, amire csak a jobbikosok szavaztak nemmel.