Az MLSZ szerint a rendőrségnek kellene bezárni a stadionokat

Az MLSZ szerint a rendőrségnek kellene bezárni a stadionokat

Kedden három mérkőzéssel folytatódott az OTP Bank-liga NB1-es labdarúgó-bajnokság, azonban a televíziós közvetítések alapján sem a Várkerti Stadionban (Kisvárda-Mezőkövesd-1-1), sem a Szusza Ferenc Stadionban (Újpest-Debrecen-3-1) sem pedig az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a szurkolók nem tartották be a kormányrendeletben előírt másfél méteres távolságot. 

A dolog nyilván életszerűtlen,

csak ha már tényleg több mint egymilliárd forint bírságot róttak ki a magyar rendőrök az állampolgárokra a járvány elleni szabályok be nem tartása miatt, azért az mégis érdekes, hogy közben meg a tévében azt látni, hogy boldog-boldogtalan egymás nyakába ugrál, és ölelkezik. Kortól függetlenül. 

Mert amúgy járvány van. Még - elvileg - az operatív törzs is erről beszél, talán..., legalábbis erről is. 

Beszámoltunk arról is, hogy a Magyar Kupa döntő két résztvevőjét, a Budapest Honvédot és a Mezőkövesd-Zsóryt is megbüntette a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 1-1 millióval, azonban nem a szurkolók - vélt, vagy valós - szabályszegése miatt, hanem mert a labdarúgók kimentek pacsizni az őket a Puskás Arénába elkísérő drukkerekkel. 

Szerda délelőtt megkerestük az ügyben az MLSZ-t, és az Országos Rendőr-Főkapitányságot (ORFK) is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon megpróbálják-e betartani az egyébként betarthatatlan szabályokat (kivéve a NER-en kívüli Újpest, mert a lilákat azért megbírságolta az MLSZ, biztos, ami biztos).

Szóval:

  • szankcionálják-e a rendező klubokat a koronavírus-járvány lassítása érdekében meghozott intézkedések be nem tartása miatt?
  • szankcionálják-e a kormányrendeletet be nem tartó szurkolókat?
  • hogyan lehet elejét venni, hogy az Nb1-es labdarúgó-mérkőzések ne váljanak egy esetleges újabb potenciális járványgócponttá?

Nos, az MLSZ szerint a rendelet előírásainak be nem tartását a rendőrségnek áll jogában szankcionálni.

Mint írták, a hatóság intézkedhet a helyszínen az egyes személyekkel szemben vagy

megbüntetheti a szervező egyesületet, amelyet a kormányrendelet felelősként nevesít az előírások betartatása tekintetében.

S mivel az MLSZ úgy látja, hogy a rendőrség joga a mérkőzések megtartásának engedélyezése és minősítése,

"ezen jogkörében lehetősége van a mérkőzés zárt kapus módon történő megtartásának elrendelésére is". 

Tehát úgy tűnik, a Magyar Labdarúgó Szövetség tehetetlenül szemléli, hogy a magyar stadionokban fittyet hánynak a járvány elleni védekezés egyik legfontosabb szabályának, a biztonságos távolságtartásnak. 

A rendőrség is reagált

Megkeresésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a június 9-i Újpest-Debrecen mérközésen történtek miatt közigazgatási eljárást indítottak. Hozzátették, hogy a Sportról szóló 2004. évi 68. § 11. §-a értelmében:

„A sportrendezvények biztonságáról szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó sportrendezvénnyel összefüggésben, a jogszabályban meghatározott biztonsági előírások megsértése esetén a sportrendezvény helye szerint illetékes megyei rendőr-főkapitányság a jogsértés súlyától, az okozott kár mértékétől, a közbiztonságra való veszélyesség fokától, valamint a jogsértés ismétlődésétől függően kétszázezertől kétmillió forintig terjedő összegű közigazgatási bírságot szabhat ki a szervezővel, valamint a rendezővel szemben.”

Arra vonatkozóan, hogy mit lehetne tenni annak érdekében, hogy az Nb1-es labdarúgó-mérkőzések ne váljanak egy esetleges újabb potenciális járványgócponttá, úgy reagáltak, hogy a szervező felelőssége a szabályok betartatása.