Újra az MSZP-s polgármester által kirúgott jegyző lett a választási iroda vezetője Mohácson

Újra az MSZP-s polgármester által kirúgott jegyző lett a választási iroda vezetője Mohácson

Korábban beszámoltunk róla, hogy Mohács MSZP-s polgármestere, Csorbai Ferenc a város jegyzőjének köztisztviselői jogviszonyát, méltatlanság okán megszüntette. Ezzel a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetői megbízatása is megszűnt.... Egészen keddig, ugyanis  valamilyen véletlen folytán, augusztus 4-től ismét ő áll a HVI élén - számolt be róla a HírTV.

A Fidesz dr. Kovács Mirella menesztését követően sajtótájékoztatón azt pedzegette, hogy valószínűleg a döntés a közelgő őszi választásokkal kapcsolatos csalás előkészítése lehet az MSZP részéről. 

Augusztus elsejétől jogász munkakörben a megyei önkormányzat foglalkoztatja köztisztviselői jogviszonyban dr. Kovács Mirellát - nyilatkozta dr. Partos János, a Baranya Megyei Önkormányzat jegyzője, valamint Dr. Kovács Mirella a Területi Választási Iroda tagja is lett, ebben a minőségében letette az esküt is.

Megkerestük Baranya Megye jegyzőjét is ezzel kapcsolatban, aki elmondta, hogy a választási eljárásról szóló törvény rendelkezik arról, hogy amennyiben a jegyzői tisztség betöltetlen a területi választási iroda vezetője nevezi ki a helyi választási iroda vezetőjét. Kíváncsiak voltunk arra is, vajon Partos János nem tartja furcsának, hogy egy olyan embert nevezett ki a megüresedett pozícióra, akit egy hónapja menesztettek abból?

Én ebben nem látok semmi kettősséget. Egy olyan ember, aki 2005 óta jegyző, túl van jó néhány választáson, szakmai felkészültségére sem lehet panasz.

A Fidesz szerint Dr. Kovács Mirella - aki 2005 óta, azaz 15 éven át vezette jegyzőként a polgármesteri hivatalt, ebből 14 évet Fideszes polgármester keze alatt dolgozva - kirúgásával megkérdőjelezhetővé vált a törvényesség őrének szerepe, ezzel kvázi arra utaltak, hogy a helyi választási iroda függetlensége veszélybe került, tehát a Mohácson szeptemberben esedékes időközi választás is fenyegetés alatt áll. Persze az már nem kérdőjelezhető meg, és kicsit sem érdekes, hogy jelenleg egy olyan személyt tettek meg újra a HVI vezetőjének, aki múlthéten még azt nyilatkozta: munkaügyi bírósághoz fog fordulni, ahol kérni fogja a jogszerűtlen felmentésének megállapítását, illetve visszahelyezését a tisztségébe. Vagyis egy sértett ember, aki a jelenlegi polgármester által hozott döntéssel szembemegy, a kormánypárti politikusok szerint nem gyanúsítható részrehajlással, sőt függetlenként le tud vezényelni egy választást a posztjában.

A Baranya megyei jegyző sem értette ezzel mi a probléma és csak annyit reagált lapunknak, hogy

Kovács Mirella eddig jegyző volt, önmagában ez ad egy függetlenséget. Ezen én miért is változtassak? Ezen el lehet még polemizálni, de törvényadta lehetőségeim megvannak arra, hogy kinevezzem őt a választási iroda vezetőjévé. 

A megye jegyzője elmondta, mivel dr. Kovács Mirella az előző megszűnését követően 30 napon belül új munkaviszonyt létesített, a vonatkozó előírásoknak megfelelően erről tájékoztatta a mohácsi önkormányzatot.

Mohácson az önkormányzat épületében illegálisan üzemelő fodrászat sem foglalkoztatott senkit, abban sem találtak kivetnivalót a városháza munkatársai, illetve a fidesz-közeli roma önkormányzat elnöke, Kovács István sem. Szóval akkor most ki is készül választási csalásra Mohácson?