Jövő héten az MTA elnöke és Palkovics is beszámol a kutatóintézetek költségvetésre vonatkozó tervekről

Kedden lesz a bizottsági ülés.

A csatorna oldalán megjelent cikk szerint "konstruktív" hangnemben tárgyalt egymással tegnap reggel Lovász László, az MTA elnöke és Palkovics László innovációs miniszter.

Amennyiben helytálló az ellenzékiként elkönyvelt televízió értesülése, az mindenképp fordulatnak tekinthető az intézmény és a minisztérium között egyre inkább elmérgesedő viszonyban. Korábban Pálinkás József, az MTA volt elnöke zsarolással vádolta Palkovicsot, ezt az állítást pedig Lovász László sem cáfolta.

Az ATV szerint bár végleges megegyezés nem született a felek között, közel lehet egy kompromisszumos megoldás.

A csatorna információi szerint jövő kedden Palkovics Lászlót és Lovász Lászlót is meghallgatja a parlament költségvetési bizottsága az akadémiai kutatóintézetek költségvetésének, finanszírozási rendszerének az átalakítására vonatkozó tervekről.

A cikk emlékeztet, hogy az MTA elutasította azokat a minisztériumi terveket, amelyek egy vagyonkezelő alapítvány fenntartásába kényszerítenék az akadémiai kutatóintézeteket. Palkovics László elrendelte az akadémiai kutatóhálózat átvilágítását, ami március végén zárul le. Időközben megjelent azonban a Tématerületi Kiválósági Program, de a pályázatok keretére elkülönített milliárdokra az akadémiain kívül, egyetemi és más állami kutatóintézeteknek is pályázhatnak február végéig. Az MTA viszont garanciákat vár arra, hogy amennyiben pályáznak, megkapják a minisztérium által visszatartott, az alapfinanszírozást biztosító 17 milliárd forintot.

Az ATV szerint kedden az MTA vezetése is ülésezik majd, ahol a tervek szerint az intézmény elnöke ismerteti az innovációs miniszterrel folytatott tárgyalások eredményeit. A csatorna akadémiai forrásokra hivatkozva közölte: az intézményben elképzelhetőnek tartják, hogy lehetne elmozdulás az MTA részéről a közalapítványi fenntartás irányába, ha annak kuratóriumába az Európai Kutatások Tanácsa egy delegáltja is helyet kapna. Egy ilyen delegált ugyanis lehetetlenné tenné a nem rendeltetésszerű működést, és így biztosíthatnák az "európai kontrollt".

(Fotó: Palkovics László és Lovász László; forrás: Magyar Tudományos Akadémia)

A kutatók szeretnének tisztán látni, de egyre ködösebb az MTA kutatóhálózatának sorsa

Továbbra is több, aggodalomra okot adó nyitott kérdés van a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózatának tervezett átalakításával kapcsolatban. Az sem segít a tisztánlátásban, hogy a sajtóban bőven akadnak egymásnak ellentmondó nyilatkozatok és kijelentések, amelyek csak ködösítik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szándékait, vagyis homályba burkolják az úgynevezett Palkovics-terv részleteit és végső célját.